Iedere maand publiceert de Federal Reserve een overzicht van alle Amerikaanse staatsobligaties die in handen zijn van het buitenland, de zogeheten TIC-data. Deze ‘foreign holdings’ hebben betrekking op zowel de particuliere als publieke bezittingen van Amerikaans schuldpapier. Een gedeelte daarvan staat op de balans van centrale banken over de hele wereld en een ander deel is in handen van beleggingsfondsen en institutionele beleggers in verschillende landen. Hoe deze verdeling precies is, daar zullen we waarschijnlijk niet achter komen.
Wel is het interessant om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen op de markt voor Amerikaanse Treasuries. De Verenigde Staten moeten ieder jaar nieuwe staatsobligaties uitschrijven om het begrotingstekort te financieren en de grote vraag is altijd welke landen bereid zijn om die leningen te verstrekken. China en Japan zijn de grootste crediteuren van de Amerikaanse overheid, maar hoeveel Treasuries hebben ze in heel 2013 en in de laatste maand gekocht of verkocht? We laten het zien aan de hand van een aantal grafieken.
Welke landen hebben de meeste Amerikaanse staatsobligaties?
De eerste grafiek laat de actuele situatie zien. Deze is gebaseerd op de totale positie in Amerikaanse Treasuries in oktober 2013. De Federal Reserve publiceert deze cijfers altijd met enige vertraging, vandaar dat we momenteel geen recentere data hebben dan oktober. Zoals u ziet hebben China en Japan van alle landen buiten de Verenigde Staten verreweg de meeste Amerikaanse staatsobligaties in bezit. Niet vreemd, als je bedenkt dat dit de landen zijn met het grootste handelsoverschot. Zie daarvoor onze grafiek Peak Exorbitant Privilege.
China en Japan bezitten de meeste Amerikaanse staatsobligaties
Totale buitenlandse bezittingen van Amerikaanse staatsobligaties
Welke landen hebben dit jaar staatsobligaties verkocht?
De twee bovenstaande grafieken geven een totaaloverzicht, maar het is natuurlijk ook interessant om wat dieper in de cijfers te duiken en te kijken welke landen dit jaar Treasuries hebben gekocht of verkocht. De eerste grafiek hieronder laat de mutaties in de eerste tien maanden van 2013 zien, de tweede grafiek geeft slechts de mutaties van de laatste maand (oktober) weer ten opzichte van een maand eerder. Zoals u ziet kochten de Chinezen ook dit jaar netto ook weer Amerikaanse staatsobligaties, om precies te zijn $90,3 miljard. Japan komt op een tweede plaats met een netto stijging van $70,5 miljard. De landen die dit jaar netto het meeste Amerikaanse schuldpapier verkochten zijn de olie-exporterende landen, Singapore, Thailand, Zwitserland, Luxemburg en Rusland.
Welke landen hebben dit jaar Amerikaanse staatsobligaties gekocht of verkocht?
De laatste grafiek laat zien dat de aankopen en verkopen in de maand oktober in ieder land beperkt bleven tot hooguit $10 miljard. De drie grootste kopers waren in deze maand China, Hong Kong en Rusland. De drie landen die in oktober de meeste Treasuries van de hand deden waren de Caribische banken, de olie-exporterende landen en Luxemburg.
Welke landen hebben de afgelopen maand Amerikaans schuldpapier van de hand gedaan?
Maar wat koopt de Federal Reserve?
Leuk en aardig al die cijfers, maar hoe verhouden de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties door het buitenland zich tot de ‘aankopen’ van de Federal Reserve? Met het QE programma zuigt de centrale bank in hoog tempo schuldpapier uit de markt. Eerder dit jaar passeerden ze al de grens van $2 biljoen aan opgekochte staatsobligaties. Hieronder ziet u dezelfde grafieken, maar dan inclusief de aankopen van Treasuries door de Federal Reserve.
Eerder dit jaar passeerde de Federal Reserve de grens van $2 biljoen aan staatsobligaties
De Federal Reserve koopt verreweg de meeste Amerikaanse staatsobligaties
De Federal Reserve koopt verreweg de meeste Treasuries
Een gedachte over “Welke landen kochten in oktober Amerikaanse staatsobligaties?”
“De Verenigde Staten moeten ieder jaar nieuwe staatsobligaties uitschrijven om het begrotingstekort te financieren en de grote vraag is altijd welke landen bereid zijn om die leningen te verstrekken.”
En waar halen die landen dan die dollars?
Hebben die een dollar-printing-press?