Wie maakt zich nog zorgen over uiteenvallen euro?

De kans dat de euro valt is nog nooit eerder zo klein geweest als nu. Dat suggereert althans de Sentix Euro Break-up Index, die maandelijks het sentiment onder ongeveer duizend professionele beleggers meet. Volgens de laatste peiling van 31 januari gelooft nog maar 6,9% van de respondenten dat de muntunie binnen twaalf maanden uit elkaar zal vallen, het laagste niveau ooit gemeten. Ter vergelijking, tijdens het hoogtepunt van de Europese schuldencrisis in de zomer van 2012 hield maar liefst 73% van de respondenten rekening met het uiteenvallen van de eurozone.

De angst voor het uiteenvallen van de muntunie werd destijds weggenomen door ingrijpen van de ECB-president Draghi. In zijn persconferentie op 26 juli van dat jaar zei hij dat hij alles zou doen wat nodig is om de euro te redden, zo lang dat binnen het mandaat valt. Vijf jaar later en verschillende liquiditeitsprogramma’s en opkoopprogramma’s verder is hem dat inderdaad gelukt, al vragen verschillende economen zich af of de centrale bank daarmee niet buiten haar mandaat is getreden.

Beleggers hebben weer veel vertrouwen in de euro (Bron: Bloomberg)

Vertrouwen in de euro weer terug

De beruchte “Whatever it takes” toespraak bleek een keerpunt te zijn, want sindsdien zijn de zorgen over het voortbestaan van de muntunie als sneeuw voor de zon verdwenen. In 2015 steeg de index weer, omdat er meer onzekerheid was of Griekenland nog wel uit haar schuldenproblematiek kon ontsnappen. Maar nu Griekenland weer een overschot op de begroting heeft zijn ook deze zorgen voorlopig naar de achtergrond verdwenen.

Vorig jaar is het vertrouwen in de munt verder toegenomen, omdat de verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk niet tot grote veranderingen hebben geleid in het beleid ten aanzien van de euro. Verschillende eurosceptische partijen stegen in populariteit, maar nog niet voldoende om de gevestigde orde uit te kunnen dagen. Mogelijk heeft ook dat bijgedragen aan de sterke opmars van de euro ten opzichte van de dollar. De wisselkoers staat op het moment van schrijven op bijna $1,25, het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Wie maakt zich nog zorgen over uiteenvallen euro?

  • Dat verklaart ook de stijging van de euro ten opzichten van de dollar of niet.
    De doller stond ten opzichten van de euro in 2012 op het zelfde niveau als nu dus we kunnen nog een behoorlijke stijging verwachten als de beleggers er zo vertrouwen in hebben.
    Je kunt de vraag natuurlijk ook anders stellen waarom staat de euro nu dan zo laag ten opzichten van de dollar als er zo veel vertrouwen is.

    Beantwoorden
  • Poppenkast

    De €. zal niet op korte termijn uiteenvallen, maar de schuldenballon hangt wel als een zwaard van Damocles boven de E.U. en munt. De koopkracht waarde staat wel onder druk, zie de huur en huizenprijzen, zorgkosten en energie, welke een fors bestanddeel uitmaken van de eerste levens behoeften. Ook in de super,zie je de prijzen stijgen.De drukpers exercitie en de komst van gelukzoekers, (woningbouw) heeft de economie een tijdelijke oppepper gegeven. De negatieve bij verschijnselen zijn overal te zien. Ik zie nog enkele notoire schuldenlanden uit de €. stappen, want bij een neergaande economie worden de E.U. capriolen onbeheersbaar. De kiezer gaat uiteindelijk de koers bepapen.

    Beantwoorden
  • Het probleem schijnt Italië te zijn in combinatie met sancties EU naar Rusland.
    Vooral de zuidelijke leden van EU hebben het meest te lijden onder de sancties.
    waar nog bijkomt dat China gedwongen door Rusland om geen sanctie producten te leveren aan EU.

    Beantwoorden
    • China stopt met spullen leveren?? he he, Dan hoop ik op lege Action filialen, want wat een rotzooi verkopen ze daar zeg!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *