Volgens Federal Reserve voorzitter Janet Yellen behoort helikoptergeld tot de mogelijkheden, indien er sprake is van een zeer zwakke economie groei en een aanhoudende deflatie. Dat schrijft de Wall Street Journal. Volgens Yellen kunnen centrale banken deze vorm van monetaire stimulering gebruiken als instrument om een crisis te bestrijden. Na afloop van de laatste FOMC vergadering zei ze dat het een instrument is dat onder bepaalde omstandigheden serieus overwogen moet worden, ook al erkent ze dat er risico’s aan verbonden zijn.
“We hebben genoeg voorbeelden gezien van landen die in de problemen zijn gekomen door regeringsleiders die zich tot de centrale bank richtten om geld bij te drukken voor overheidsuitgaven. Het behoud van prijsstabiliteit en een lage en stabiele inflatie wordt ondersteund door een centrale bank die onafhankelijk kan zijn.”
Helikoptergeld
Centrale banken worstelen met een uitzonderlijk lage inflatie en zwakke economische groei. Het opkopen van schuldpapier en het verlagen van de rente heeft onvoldoende geholpen, dus zoekt men naar meer extreme maatregelen om de economie op gang te helpen. Helikoptergeld is omstreden, omdat het een combinatie is van fiscaal en monetair beleid. Door nieuw geld bij te drukken en onder de bevolking uit te delen kun je op korte termijn de economie stimuleren, maar bij een overdosis aan stimulering ligt ook het gevaar van hyperinflatie op de loer.
Yellen benadrukte dat de Amerikaanse centrale bank geen plannen heeft om helikoptergeld toe te passen, maar uit haar woorden kunnen we opmaken dat deze vorm van stimulering nog niet helemaal zal uitsluiten. Daarmee sluit Yellen zich aan bij haar voorganger Bernanke, die zich eerder in een column uitsprak over de mogelijkheid van helikoptergeld.
Lees ook:
- Issing: “Helikoptergeld is het failliet van het monetaire beleid”
- Bill Gross: “Het is tijd voor helikoptergeld”
- Ook Roubini houdt rekening met ‘helikoptergeld’
Helikoptergeld behoort volgens Yellen tot de mogelijkheden