In Zimbabwe kun je binnenkort ook met Chinese yuan betalen, want het land heeft de munt officieel erkend als wettig betaalmiddel. Sinds 2009 heeft het land al geen eigen valuta meer, nadat de Zimbabwaanse dollar door hyperinflatie compleet waardeloos was geworden. Sindsdien gebruikt de bevolking van het land buitenlands geld, voornamelijk Amerikaanse dollars, in het betalingsverkeer.
Nu de Zimbabwaanse regering ook de Chinese munt erkent als wettig betaalmiddel kan ze ook geld van China lenen in de yuan en kunnen Chinese bedrijven die in het land actief zijn ook de kosten van het personeel en de belastingen in yuan afrekenen.
China investeert in Afrika
China investeert veel in het Afrikaanse continent en probeert daarom ook de handelsrelaties te verbeteren. De opkomende wereldmacht heeft veel grondstoffen nodig voor haar snel groeiende economie en investeert daarom veel geld in de mijnbouw en infrastructuur van Afrika.
Ook met Zimbabwe heeft China een belangrijke handelsrelatie. Dat wordt nu onderstreept met de invoering van de yuan als wettig betaalmiddel. Momenteel is de Amerikaanse dollar de belangrijkste munt in de Zimbabwaanse economie, maar dat kan snel veranderen nu de yuan gekomen is. Zimbabwe handelt namelijk veel meer met China dan met de Verenigde Staten.
De yuan was al opgenomen in de reserves van de Zimbabwaanse centrale bank, maar met ingang van volgend jaar kan de munt ook in de winkels gebruikt worden naast de dollar. Zimbabwe is het eerste land dat besloten heeft de yuan te gebruiken in het betalingsverkeer. In een verklaring zei Mugabe dat zijn land de blik op het Oosten wil richten, meer specifiek op de Oost-Aziatische landen.
Internationalisering yuan
De Chinese munt wordt al steeds vaker opgenomen in de valutareserves van centrale banken. Eind november voegde ook Rusland de yuan toe aan haar nationale reserves.