Transacties tussen China en Zuid-Afrika worden nu al in één op de drie gevallen in Chinese yuan afgerekend, zo bericht de South China Morning Post. De yuan is aan een stevige opmars bezig, want een jaar geleden werd nog slechts tien procent van alle transacties tussen deze landen in de Chinese munt afgehandeld. De Chinezen willen de yuan promoten als handelsmunt en hebben daarom de afgelopen jaren al talloze valutaswaps getekend met centrale banken van over de hele wereld.
Afrika
Ook in Afrika, waar de Amerikaanse dollar nog steeds de voornaamste handelsmunt is, willen de Chinezen meer voet aan de grond krijgen. Begin juli was Zuid-Afrika het eerste land op het Afrikaanse continent dat een clearing house kreeg voor transacties in de Chinese munt en drie maanden geleden ondertekenden de centrale banken van beide landen een valutaswap ter waarde van $4,8 miljard met een looptijd van drie jaar.
China is inmiddels de belangrijkste handelspartner van Zuid-Afrika met een bilaterale handel van omgerekend $61,6 miljard in 2014. Zuid-Afrika is de grootste producent van platina en is ook een belangrijke leverancier van goud en koper, allemaal grondstoffen die China goed kan gebruiken voor haar eigen export-gedreven economie.
Yuan als handelsmunt
De Chinese yuan is inmiddels de vijfde belangrijkste handelsmunt in de wereld, na de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen. De afgelopen maand werd voor een recordbedrag aan goederen en diensten tussen landen verhandeld in de Chinese munt. Naar verwachting zal het marktaandeel van de yuan de komende jaren verder toenemen, mede dankzij de toenemende handel tussen China en Afrika en de verwachte insluiting van de Chinese munt in de SDR’s van het IMF.
Lees ook:
De Chinese yuan wint marktaandeel ten koste van de dollar