In 2007, toen de Zuid-Koreaanse bank voor het eerst gedetailleerde gegevens verstrekte van haar valutareserves, was het aandeel van Amerikaanse dollars nog 64,6%. De naar verhouding kleiner wordende dollarreserves weerspiegelt twee ontwikkelingen. Enerzijds is dat de sterke groei van de goudreserve sinds 2011 en anderzijds de toenemende handel tussen Aziatische landen onderling. Deze diversificatie zorgt ervoor dat er naar verhouding meer goud, maar ook meer Chinese yuan op de balans van de Bank of Korea staat.
De totale omvang van de reserves van de Bank of Korea nam in 2012 met 6,9% toe, naar een omgerekende waarde van $306 miljard. Volgens de centrale bank kon de waardestijging van de reserves toegeschreven worden aan het aankopen van goud en Chinese activa en een waardestijging van euro's en Britse ponden.
De centrale bank breidde haar reserves in de vorm van aandelenposities uit van 5,4 in 2011 naar 5,7% in het afgelopen jaar. De portefeuille van staatsobligaties werd naar verhouding ook wat groter, van 36,8% in 2011 naar 38% van de totale reserves in 2012. De Zuid-Koreaanse centrale bank bezit momenteel staatsobligaties van de VS, Japan, Canada en Duitsland. “Onze positie in Amerikaanse dollars wijkt niet veel af van de positie die andere centrale banken hebben in deze valuta”, zo verklaarde Kang Sung Kyung van de Bank of Korea tegenover Bloomberg.
Yuan
In 2012 kreeg de Bank of Korea een licentie van de Chinese centrale bank om Chinese aandelen en obligaties te kopen. Daar heeft de Bank of Korea gretig gebruik van gemaakt. Een aanzienlijke hoeveelheid van de 20 miljard yuan zou reeds omgezet zijn in Chinees schuldpapier, zo liet Choo Heung Sik van de Bank of Korea vorig jaar november weten. Daaaast is een bedrag van 1,8 miljard yuan al omgezet in Chinese aandelen, de maximale hoeveelheid die de Zuid-Koreaanse bank mag kopen volgens de licentie van de People's Bank of China.
Goud
In 2011 begon de Zuid-Koreaanse bank actief goud te kopen en besloot het de goudreserve periodiek te waarderen naar de marktprijs van goud. Voordat Zuid-Korea weer goud ging kopen stond er 14,44 ton edelmetaal op de balans, gewaardeerd tegen ongeveer 90 miljard Zuid-Koreaanse won. Begin dit jaar stond er 84,4 ton goud op de balans, gewaardeerd tegen een veel hoger bedrag van 4.029 miljard won. In februari heeft het land nog eens 20 ton goud gekocht, waarmee haar totale goudvoorraad op 104,4 ton uitkomt.
De data van de Bank of Korea laat die laatste stijging op het moment van schrijven nog niet zien. Gewaardeerd tegen actuele goudprijs is de Zuid-Koreaanse goudreserve nu bijna 6.000 miljard won waard. Vergeleken met begin 2011 is de goudvoorraad 7,25x zo groot geworden, maar is de waarde ervan ruim 57x zo groot.
Zuid-Korea koopt sinds 2011 weer goud om haar reserves te diversifiëren