Zwitserland ziet geen reden om het bankbiljet van 1.000 frank af te schaffen. Dat maakte de regering bekend in reactie op een vraag van politici Margret Kiener Nellen. In een verklaring zegt de overheid dat er geen gevallen van witwassen bekend zijn waarbij het bankbiljet van 1.000 frank een belangrijke rol speelde. Volgens de overheid zijn er al genoeg maatregelen genomen om het gebruik van contant geld voor criminele activiteiten en terrorisme aan banden te leggen.
Zwitserland wil 1.000 frank biljet houden
De regering schrijft in haar verklaring dat Zwitserland een land is waar de lonen hoog zijn en waar men gewend is veel met cash te betalen. Dat rechtvaardigt het gebruik van bankbiljetten met een relatief hoge nominale waarde. Het bankbiljet van 1.000 Zwitserse frank vertegenwoordigt bij de huidige wisselkoers een waarde van ongeveer €900 en 1.000 Amerikaanse dollars.
Volgens critici zijn grote bankbiljetten vooral aantrekkelijk voor criminelen die anoniem grote transacties willen uitvoeren, maar dat blijkt moeilijk aan te tonen. Daar komt bij dat de Zwitserse frank in het internationale betalingsverkeer een veel kleinere rol speelt dan bijvoorbeeld de euro en de dollar. Dat maakt de Zwitserse bankbiljetten ook minder interessant voor criminelen, zo redeneert de regering van Zwitserland.
Volgens de Zwitserse centrale bank stelt het biljet van 1.000 frank spaarders in staat hun vermogen buiten het banksysteem te bewaren. Het is een legitiem alternatief voor de spaarrekening, net zoals fysiek goud kopen een alternatieve manier is om te sparen zonder tussenkomst van een bank.
Zwitserland houdt vast aan 1.000 frank biljet
500 euro biljet
Onlangs maakte de ECB bekend dat het briefje van 500 euro uit productie gaat. Het biljet blijft echter wel wettig betaalmiddel. Het paarse biljet van €500 kom je zelden tegen in het dagelijkse betalingsverkeer, maar ze vertegenwoordigen wel meer dan 30% van de totale waarde van alle eurobiljetten in omloop. Dat komt omdat veel van deze bankbiljetten gebruikt worden als een alternatief spaarmiddel. Het besluit om het biljet uit productie te halen viel met name in Duitsland slecht, waar men zeer gehecht is aan het bezit en gebruik van contant geld.
Lees ook:
- Column: Einde voor de 500 euro
- Spaargeld vlucht in contant geld bij negatieve rente
- Oud-bankier wil grote bankbiljetten verbieden