Het besluit van de Zwitserse centrale bank om de franc los te laten heeft de Zwitserse overheid geen windeieren gelegd. Door de plotselinge waardestijging van de munt en de verdere daling van de depositorente naar -0,75% nemen de financiële markten genoegen met een lagere rentevergoeding op staatsleningen. De rente op 5-jaars leningen zakte in november al onder nul, maar nu krijgen beleggers ook geen rente meer als ze hun geld voor 10 jaar toevertrouwen aan de Zwitserse staat. Het is voor het eerst dat Zwitserland voor deze looptijd geld kan ophalen tegen een negatieve rente. Op het moment van schrijven is de rente voor de 10-jaars lening -0,046%, terwijl beleggers voor een lening van 5 jaar inmiddels al 0,548% rente betalen. In een grafiek ziet dat er als volgt uit:
Zwitserse 10-jaars lening kent nu ook een negatieve rente (Bron: Investing.com)
Beleggers betalen 0,5% rente om voor vijf jaar geld uit te lenen aan Zwitserland (Bron: Investing.com)
Waarom die negatieve rente?
De aanhoudende daling van de rente op staatsobligaties houdt verband met een daling van de prijsinflatie in veel Westerse landen en de blijvend lage rente van centrale banken. Daar komt bij dat er een structureel tekort aan schuldpapier is dat pensioenfondsen en andere beleggingsfondsen als veilig beschouwen, wat de rente nog verder omlaag drukt. Het resultaat is dat een steeds groter deel van de obligatieportefeuille op dit moment helemaal niets meer oplevert. Inmiddels is al meer dan €1,2 biljoen aan vermogen geparkeerd in schuldpapier dat de spaarder helemaal niets oplevert. Dit totale bedrag zal alleen maar verder toenemen als ook het schuldpapier van sterke landen in de eurozone richting nul kruipt. Duitsland betaalt op dit moment minder dan 0,5% voor een 10-jaars lening, terwijl de rente op een 5-jaars lening aan de Duitse staat al onder het nulpunt gedoken is.
Vermogen zoekt een veilige haven en geeft daarbij de voorkeur aan de liquiditeit en de relatieve veiligheid van staatsobligaties boven aandelen, bedrijfsobligaties en bankobligaties. De negatieve rente maakt fysiek goud steeds aantrekkelijker, zo erkent ook Nout Wellink in een interview met de Financiële Telegraaf:
“Als de rentes op obligaties zo laag zijn en met QE nog lager worden dan dwing je beleggers bijna om naar aandelen over te gaan. Of naar goud. Dat geeft verstorende effecten van prijsvorming in de markt.”
Een drempel om in goud te beleggen is dat je inkomsten misloopt in de vorm van rente of dividend. Maar in een obligatiemarkt waar negatieve rentes de regel wordt valt dit argument om geen goud te kopen weg. Ook Wellink is zich daar goed van bewust en hij vond het blijkbaar noodzakelijk om dat ook apart te noemen, naast de voor de hand liggende vlucht richting aandelen. Deze redenering zetten we graag kracht bij aan de hand van de volgende grafiek.
Goud blijkt aantrekkelijke vluchthaven bij een negatieve reële rente
(Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst)
Wilt u goud kopen? Bekijk dan het assortiment van Goudstandaard.com en Hollandgold.nl