Zwitsers zoeken sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 hun toevlucht in contant geld, zo blijkt uit cijfers van de centrale bank. Was er in 2007 nog ongeveer 40 miljard aan Zwitserse frank biljetten in omloop, vorig jaar was dat al opgelopen tot 70 miljard. Dat is een toename van 75 procent, veel meer dan wat je op basis van de de inflatie en de bevolkingsgroei zou mogen verwachten.
Bankbiljetten in omloop explosief gestegen sinds de financiële crisis (Bron: Swiss National Bank)
Negatieve rente
Spaarders maken zich zorgen over de stabiliteit van de bankensector en zien door de negatieve rente van centrale banken ook steeds minder reden om geld op een spaarrekening te laten staan. In plaats daarvan stoppen Zwitsers hun geld in een kluis, een nieuwe trend die ook Duitsland en Japan bereikt heeft. Niet geheel toevallig zijn dit de landen waar de negatieve rente het meeste pijn doet.
Zwitserse banken hebben in de eerste helft van dit jaar al 691,9 miljard Zwitserse frank aan boeterente betaald aan de centrale bank. Dat zijn kosten die banken uiteindelijk gewoon aan de spaarders doorberekenen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat je ook in Nederland geen rente meer krijgt over je spaargeld. In Duitsland is de eerste bank nog niet zo lang geleden al begonnen met een negatieve rente op spaargeld.
Contant geld is de nieuwe trend
Contant geld wint in Zwitserland de laatste jaren sterk aan populariteit, want sinds 2007 neemt de ook de hoeveelheid contant geld in verhouding tot de omvang van de economie toe. Dat is opmerkelijk, want sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog daalt de populariteit van bankbiljetten.
Het is voor het eerst sinds de periode van 1975 tot 1979 dat het aantal bankbiljetten in omloop weer stijgt in verhouding tot het bruto binnenlands product van Zwitserland. Ook dat was een zeer onrustige periode, die gepaard ging met een zeer hoge inflatie en een snelle stijging van de goudprijs.
Is uw spaargeld al beschermd tegen de gevaren van negatieve rente, een mogelijke spaardersheffing en de bail-in? Zorg dat u vermogen heeft dat het goed doet in de komende monetaire crisis, namelijk fysiek goud.
Voor het eerst sinds 1975-1979 wint contant geld aan populariteit (Bron: Swiss National Bank)