De Zwitserse centrale bank probeert koste wat kost de waarde van haar munt laag te houden, door iedere maand voor miljarden aan Zwitserse franken bij te drukken. Vorig jaar ging dat om een bedrag van in totaal 67 miljard Zwitserse frank, zo blijkt uit het jaarverslag dat in maart gepubliceerd werd. Met dat geld koopt de centrale bank niet alleen vreemde valuta op, maar ook aandelen. Vooral aandelen van grote Amerikaanse bedrijven, zoals de volgende grafiek van Zero Hedge laat zien.
Zwitserse centrale bank koopt nog meer aandelen (Grafiek via Zero Hedge)
Goudmijnaandelen
De Zwitserse centrale bank heeft naast deze aandelenportefeuille ook een meer speculatief mandje met aandelen van goudmijnen en zilvermijnen. Uit de laatste rapportage aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat de totale aandelenportefeuille van $60 miljard voor ongeveer $876 miljoen bestaat uit aandelen van meer dan dertig verschillende mijnbouwbedrijven. In dat lijstje staan ook bekende namen als Newmont Mining, Goldcorp, Silver Wheaton en First Majestic.
Zwitserse centrale bank bezit ook voor miljoenen aan mijnbouwaandelen (Via Smaulgld)
Monetaire verruiming
De centrale bank probeert in haar jaarverslag de indruk te wekken dat ze erg voorzichtig en weloverwogen aandelen opkoopt. In drie pagina’s legt ze uit waarom ze geen positie neemt in aandelen van binnenlandse bedrijven, financiële instellingen en bedrijven die wapens of andere maatschappelijk onverantwoorde zaken produceren. Maar waar de centrale bank volledig aan voorbij gaat is dat ze zich bezighoudt met een vorm van monetaire financiering, door met nieuw geld aandelen te kopen. Dat doet ze overigens niet alleen, want ook de Bank of Japan koopt al jaren aandelen van bedrijven op om de aandelenmarkt te ondersteunen.
Uit het jaarverslag van de Zwitserse centrale bank:
By investing part of the currency reserves in a well diversified range of shares and corporate bonds, the SNB is able to exploit the positive contribution of these investment categories. At the same time, it retains the flexibility to adjust its monetary and investment policy to changing requirements.
Given the lengthening of the balance sheet in recent years, the diversification of investments has become increasingly important, and the SNB has thus systematically expanded its investment universe. The last expansion took place in 2015, when the SNB added shares issued by companies in emerging economies and Chinese government bonds denominated in renminbi.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.