Zwitserse centrale bank heeft miljarden in aandelen

De centrale bank van Zwitserland begint steeds meer op een beleggingsfonds te lijken, want de afgelopen twaalf maanden heeft de centrale bank haar aandelenportefeuille met 41% uitgebreid naar ongeveer 127 miljard Zwitserse frank. Daarmee bezet de centrale bank de achtste plaats in de ranglijst van grootste publieke beleggingsfondsen ter wereld.

De centrale bank van Zwitserland bezit alleen in de Verenigde Staten al voor $62 miljard aan aandelen in grote bedrijven als Apple, Facebook, Amazon, Google en Microsoft. Met $741 miljoen aan Facebook aandelen heeft ze zelfs een groter belang dan Mark Zuckerberg, zo schrijft de New York Times.

swiss-national-bank-teaserMonetair beleid

De groeiende aandelenportefeuille is een bijwerking van het monetaire beleid van de Zwitserse centrale bank. Die wil de waarde van haar eigen munt onderdrukken en doet dat door honderden miljarden aan nieuwe Zwitserse franken in de economie te pompen en om te wisselen voor euro’s en dollars.

Het grootste deel van die valutareserves stroomt richting de obligatiemarkt, maar door een schaarste aan staatsobligaties belegt de centrale bank een steeds groter deel van haar reserves in aandelen. Was dat in 2010 nog tien procent van de totale reserves, nu is dat al twintig procent.

Dat een centrale bank vandaag de dag liever aandelen koopt dan staatsobligaties is vanuit een rationaal standpunt goed te begrijpen. Bij een extreem lage rente kunnen de obligatiekoersen sterk fluctueren, zelfs meer dan aandelenkoersen. Ook is het dividend vaak hoger dan het rendement van staatsobligaties. Toch is het bizar dat een centrale bank aandeelhouder wordt van diverse bedrijven.



Geld uit het niets

“De Zwitserse centrale bank creëert geld uit Zwitserse alpenlucht. Ze nemen contact op met een broker en kijken rond op de Amerikaanse aandelenmarkt. Ze kopen dan aandelen in bedrijven die reële winsten maken en doen dat met geld dat uit het niets gekomen is”, zo vat James Grant van de Interest Rate Observer samen.

Centrale banken wereldwijd creëren geld uit het niets om staatsleningen, bedrijfsobligaties, hypotheekleningen en zelfs aandelen op te kopen. Dit experiment heeft nog nooit eerder op deze schaal plaatsgevonden. Spaarders die zich zorgen maken zoeken alvast een veilige haven op, namelijk goud en zilver. Deze edelmetalen hebben door de eeuwen heen altijd waarde weten te behouden, in tegenstelling tot fiatgeld dat onbeperkt gecreëerd kan worden.

Lees ook:

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *