Zwitserse Frank daalt naar laagste punt sinds acht maanden

Door de Europese schuldencrisis vluchtten beleggers in de vermeende veiligheid van de Zwitserse Franc. Als gevolg daarvan liep de koers van de Zwitserse Franc tegenover de euro op en bereikte het bijna een 1:1 wisselkoers met de euro (zie onderstaande grafiek). Daaa zakte de munt weer iets weg tegenover de euro, maar in september begon de koers van de Zwitserse valuta opnieuw te stijgen. Op 6 september kwam er een ongekende draai in het beleid, toen de Zwitserse centrale bank aankondigde onbeperkt buitenlandse valuta aan te kopen. Binnen een kwartier verloor de Zwitserse munt 9% van haar waarde tegenover de euro (en tegenover goud), waarmee het imago van sterke munt om zeep werd geholpen.

Volgens de officiële verklaring hadden grote bedrijven last van de sterke Franc, waardoor ze steeds duurder werden voor het buitenland. Een andere verklaring is dat de Zwitserse centrale bank iets wilde doen aan de stroom van speculatief geld, dat de koers van de munt alsmaar opdreef. Door een bodem in te stellen voor de wisselkoers (SFr 1,20 per euro) verloor de munt haar status als veilige haven. Dit nieuws was positief voor de resterende veilige havens, zoals goud en zilver. Opmerkelijk genoeg zakten de koersen daarvan flink, voorafgaand aan het nieuws van de Zwitserse centrale bank (coördinatie?).

Wisselkoers EUR/CHF sinds juni, afbeelding van Exchange-rates.org

Dan weer terug naar vandaag de dag. Zoals de grafiek laat zien slaagt de Zwitserse centrale bank er prima in om hun quasi-koppeling met de euro vast te houden, want de koers bleef sinds de ingreep van 6 september tot en met nu binnen een zeer smalle bandbreedte van €0,80 tot €0,83 voor een Franc. Er is wel een lichte neergaande trend waaeembaar, waarbij de koers inmiddels is gezakt tot het laagste punt tegenover de Amerikaanse dollar in acht maanden tijd. De verzwakking van de Zwitserse munt zouden verband houden met uitspraken van Eveline Widmer-Schlumpf, de Zwitserse minister van Financiën. Ze verklaarde onlangs dat ''negatieve rentes en restricties op de kapitaalstromen overwogen worden'' als methoden om het munt verder te verzwakken. Deze uitspraak versterkt de geruchten dat de Zwitserse centrale bank haar bodemkoers van SFr 1,20 per euro op 15 december gaat verhogen.

Volgens Lee Hardman, valutastrateeg bij Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd., laten de valutamarkten speculatie en nervositeit zien over een mogelijke verhoging van de huidige bodem van SFr 1,20 tegenover de euro. Het monetair stimuleren moet de economische groei aanjagen, maar de praktijk wijst steeds uit dat dit effect over de lange termijn niet bereikt kan worden met het goedkoper maken van de munt. Op 1 december verzwakte de Zwitserse Franc al met 0,9 procent ten opzichte van de euro op een verklaring van de overheid dat er mogelijk nieuwe maatregelen komen om de munt te verzwakken. De economische groei in Zwitsersland kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op het laagste niveau sinds twee jaar. De werkloosheid is tegelijkertijd zeer laag, want in november kwam de officiële werkloosheid uit op 3%. Dit is het laagste niveau sinds januari 2009.

In deze wereldwijde financiële crisis speelt zich een valuta-oorlog af, waarbij de deelnemers om en om maatregelen aankondigen om hun munt verder te verzwakken tegenover de rest. In deze race naar de bodem halen de deelnemende landen op korte termijn een exportvoordeel, maar op de lange termijn heffen de onderlinge devaluaties elkaar op en is het enige blijvende effect een dalende koopkracht van de betrokken valuta's. Wie hier meer over wil weten kan het nieuwe boek Currency Wars van James Rickards lezen.

De Zwitserse centrale bank liet haar sterke valuta beleid los

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo