Britse huishoudens worden deze winter verwarmd met aardgas uit Rusland, omdat de belangrijkste pijpleiding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland vanwege onderhoudswerkzaamheden enige tijd buiten gebruik is. Een opvallende ontwikkeling, omdat het aardgas uit Rusland afkomstig is van een project dat onder de nieuwe Amerikaanse sancties valt.
De eerste tanker met vloeibaar aardgas is afkomstig van het Yamal project, dat eerder deze maand werd geopend door de Russische president Poetin. Aanvankelijk zou deze tanker met vloeibaar aardgas richting Azië gaan, maar door de hoge nood in het Verenigd Koninkrijk zal het schip haar lading naar de Britse Isle of Grain importterminal bij Kent brengen.
Russisch aardgas
De Britse regering heeft de afgelopen jaren meerdere malen hard uitgehaald naar Rusland. Onlangs nog beschuldigde de Britse premier Theresa May de Russen van inmenging in buitenlandse verkiezingen en van het verspreiden van valse nieuwsberichten, wat ze ‘gewapende informatie’ noemde.
Deze harde woorden komen in een heel ander daglicht te staan, nu blijkt dat de Britse economie aardgas uit Rusland nodig heeft om deze winter door te komen. Ook roept het vraagtekens op over de stabiliteit van de energievoorziening van het Verenigd Koninkrijk.
Door een scheur in de dertig jaar oude pijpleiding naar het Europese vasteland viel een deel van de aanvoer weg, met als gevolg een dreigend tekort aan aardgas en een prijsstijging naar het hoogste niveau in vier jaar. De binnenlandse productie daalt al enige tijd en ook zijn een aantal oude opslagfaciliteiten gesloten.
Volgens de Britse ministerie van Energie kan het land 80% van de totale binnenlandse vraag naar aardgas leveren uit eigen bronnen en met import van vloeibaar aardgas uit Noorwegen en Qatar. Het land importeert via de pijpleiding naar het Europese vasteland ook aardgas uit Rusland, maar dat zijn relatief kleine hoeveelheden.
Sancties
Hoewel het Verenigd Koninkrijk en de EU de Amerikaanse sancties tegen verschillende Russische energieprojecten niet ondersteunen hebben zij wel sancties opgelegd die de financiering van deze projecten bemoeilijken. En daarmee lijken de Britten hun hand overspeeld te hebben, nu ze toch afhankelijk blijken te zijn van aardgas uit Rusland.
Novatek, het bedrijf achter de aardgasinstallatie bij Yamal, is ook doelwit van de Amerikaanse sancties. Dit bedrijf moest in 2014 nieuwe bronnen van financiering zoeken, nadat de Verenigde Staten de toegang tot hun banksysteem hadden geblokkeerd. Novatek moest de benodigde $27 miljard voor de financiering van dit project daardoor omzetten naar leningen in euro’s en kredieten uit China.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines