Vermogen vlucht naar diamanten

Vermogende mensen die hun bezittingen buiten het financiële systeem willen bewaren kiezen steeds vaker voor exclusieve diamanten, die voor recordbedragen onder de hamer gaan bij de meest toonaangevende veilinghuizen. Door de extreem lage rente en de economische en politieke onzekerheid geven de miljardairs en multi-miljonairs van deze wereld steeds meer de voorkeur aan tastbare bezittingen zoals vastgoed, edelmetalen, kunst, sieraden en diamanten.

Diamant voor $57,5 miljoen

In Genève werd onlangs een recordbedrag van $57,5 miljoen neergelegd voor de ‘Oppenheimer Blue’, een blauwe diamant van 14,62 karaat. Dat was veel meer dan de $35 tot $45 miljoen waar veilinghuis Christie’s op gerekend had. Nooit eerder werd er zoveel geld betaald voor een zeldzame diamant. Het vorige record dateert van november vorig jaar, toen het veilinghuis van Sotheby’s in Genève de ‘Blue Moon’ diamant van 12,03 karaat voor een bedrag van $48,4 miljoen wist te verkopen aan de hoogste bieder.

De superrijken der aarde betalen miljoenen voor dit soort diamanten, omdat ze weten dat er altijd andere miljardairs en multi-miljonairs zijn die azen op dezelfde exclusieve stukken. Zij zien de edelstenen niet primair als een sieraad, maar als een vorm van vermogen. De prijzen stijgen mee met de inflatie, want sinds 1959 zijn de prijzen van grote gekleurde edelstenen met gemiddeld 10 tot 12 procent per jaar gestegen.

oppenheimer-blue

Oppenheimer Blue diamant levert $57,5 miljard op

Diamanten als belegging

Grote diamanten zijn normaal gesproken alleen weggelegd voor zeer vermogen mensen, maar er zijn ook beleggers die kansen zien in diamanten. Reuters schrijft over Sciens Coloured Diamond Fund II, een beleggingsfonds dat in 2014 werd opgericht en inmiddels $50 miljoen bij beleggers heeft opgehaald om te investeren in zeldzame gekleurde edelstenen. Het fonds legt een verzameling diamanten aan en probeert deze voor een hogere prijs weer door te verkopen aan juweliers en verzamelaars. “Diamanten worden gezien als een veilige haven. Ze zijn een hedge tegen inflatie, valutarisico, marktfluctuaties en politieke onzekerheid”, aldus fondsbeheerder Mahyar Makhzani.

Een ander beleggingsfonds dat kansen ziet in deze markt is Solitaire Diamond Co, een fonds dat geld van investeerders gebruikt om een heel assortiment van witte diamanten aan te leggen. Dit fonds haalde de afgelopen twaalf maanden een bruto winstmarge van 20%.

Liquiditeit

Voor de superrijken zijn de zeldzame edelstenen die voor miljoenen onder de hamer gaan een interessante toevoeging aan het vermogen, maar voor de meeste beleggers zijn ze veel minder interessant. De waarde van een diamant is veel moeilijker vast te stellen dan de waarde van een goudstaaf. Goud is een universeel goed dat wereldwijd gemakkelijk te taxeren en te verhandelen is, terwijl het veel lastiger is een waardevolle diamant te verkopen. Ook zijn de kosten bij aan- en verkoop van diamanten relatief hoog ten opzichte van de transactiekosten voor de aankoop of verkoop van fysiek goud.

“Ik heb mijn twijfels over beleggingsfondsen die in diamanten beleggen, omdat de prijs van de diamanten nergens genoemd wordt en de markt veel te illiquide is”, zo verklaarde Edmund Shing van de Franse bank BNP Paribas tegenover Reuters.

Het gebrek aan liquiditeit en de onzekerheid over de prijs maakt diamanten eigenlijk alleen interessant voor kenners en voor zeer vermogende mensen. Voor beleggers en spaarders die geen miljoenen op de bankrekening hebben staan zijn edelmetalen een beter alternatief. Van alle tastbare bezittingen die je buiten het financiële systeem kunt bewaren zijn edelmetalen het meest liquide en het makkelijkst te verhandelen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *