De Amerikaanse regering heeft in het geheim een vliegtuig met $400 miljoen aan contant geld naar Iran gestuurd, zo bericht de Wall Street Journal. Deze transactie vond vrijwel tegelijkertijd plaats met de vrijlating van vier Amerikanen die in Teheran gevangen zaten.
Het geld was volgens de Obama regering echter niet bestemd voor de vrijlating van die gevangenen, maar voor een mislukte wapendeal uit 1979. Obama bereikte hierover een akkoord met Iran en zou verspreid over meerdere tranches een bedrag van $1,7 miljard betalen aan de Iraanse regering. De $400 miljoen aan bankbiljetten moet de eerste tranche van deze betaling vertegenwoordigen.
De geheime zending van contant geld is om verschillende redenen opmerkelijk te noemen. Het viel niet alleen samen met de vrijlating van vier gevangenen, maar ook met de historische deal die Iran sloot over haar atoomprogramma en die een einde maakten aan de Westerse sancties tegen het land. Dat voedt de geruchten dat het geld niet bedoeld is voor de wapendeal, maar voor de vrijlating van de vier gevangen genomen Amerikanen.
Losgeld voor Iran?
“Met de nucleaire deal en de vrijlating van de gevangenen was het tijd geworden om ook dit conflict [de mislukte wapendeal uit 1979] bij te leggen”, zo verklaarde de Amerikaanse president Obama op 17 januari. Maar toen zei hij dus niet dat er al een geldtransport van $400 miljoen had plaatsgevonden.
De onthulling over het geheime geldtransport komt Obama op veel kritiek te staan. Critici zien de betaling als een vorm van losgeld, die Iran mogelijk zal gebruiken om de regering van Assad in Syrië en de Hezbollah beweging in Libanon financieel te ondersteunen. Dit wordt overigens ontkend door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die beweert dat Iran het geld nodig heeft om haar eigen munt te ondersteunen en de infrastructuur in hun land te verbeteren.
Euro’s en Zwitserse franken
Een ander opmerkelijk detail is dat het vliegtuig niet gevuld was met Amerikaanse dollars, maar met euro’s en Zwitserse franken. Iran wil minder afhankelijk zijn van dollars en maakte eerder dit jaar al bekend haar olie voortaan in euro’s af te rekenen. De vijandige relatie tussen Iran en de VS kan een goede reden zijn dat het land minder dollars wil gebruiken.
Als de Verenigde Staten inderdaad $1,7 miljard verschuldigd zijn aan Iran, dan betekent het dat er meer van dit soort geldtransporten zullen plaatsvinden of reeds hebben plaatsgevonden. De Wall Street Journal schrijft dat het eerste geldtransport contanten heeft opgehaald bij de Nederlandsche Bank en bij de centrale bank van Zwitserland.
Obama stuurde in het geheim $400 miljoen naar Iran