De volgende grafieken van de Australische site Macrobusiness laten zien de kredietverlening de afgelopen maand bijna tot stilstand is gekomen in China. Er werd slechts voor 385,2 miljard yuan geleend, terwijl analisten rekening hielden met 780 miljard yuan. De volgende grafiek laat zien dat de kredietgroei de afgelopen drie jaar nog niet eerder zo laag is geweest als in de afgelopen maand. In de maand juni werd er nog voor 1,08 biljoen yuan aan leningen verstrekt door de Chinese bankensector, ruim twee keer zo veel.
De spaartegoeden van Chinese banken lieten daarnaast in de maand juli de grootste daling zien sinds het jaar 2000, zo meldt Bloomberg. Spaarders haalden netto 1,98 biljoen yuan van hun bankrekeningen, waarmee de totale spaartegoeden daalden tot 111,62 biljoen yuan. Als gevolg van dit nieuws zakten de koersen van bankaandelen op de beurs in Shanghai. Men vreest voor een terugval van de Chinese economische groei, nu de vraag naar kredieten afneemt.
Wanneer barst de kredietbubbel in China? (Bron: Macrobusiness.com.au)
“Binnen redelijke marge”
De Chinese centrale bank voelde zich genoodzaakt een verklaring naar buiten te brengen naar aanleiding van dit zorgwekkende cijfer. In die verklaring benadrukte de centrale bank dat het cijfer binnen een redelijke marge valt. Toch waren de financiële markten er niet gerust op, want de beurzen van China en Hong Kong gingen beide onderuit na publicatie van dit nieuws.
Econoom Li Wei van Standard Chartered verklaarde tegenover de Wall Street Journal dat de Chinese economie zeker de gevolgen zal merken, indien de kredietgroei langdurig op dit lage niveau blijft. Het gemiddelde van de maanden juni en juli geeft nog geen reden tot zorg, want in juni werd er naar verhouding juist heel veel krediet verstrekt. Xiao Geng van onderzoeksbureau Fung Global Institute zei tegenover de Wall Street Journal dat kredieten goed zijn voor de economie, zo lang ze maar voor productieve doeleinden gebruikt worden.
Schuldengroei China
De economische groei van China wordt in toenemende mate gedreven door schulden. Daar hebben we op Marketupdate al verschillende keren over geschreven. Inmiddels heeft het land een schuldquote van 200% ten opzichte van het bbp. De centrale bank van China hanteert sinds het begin van de financiële crisis in 2008 eveneens een zeer soepel monetair beleid. Als gevolg daarvan is onder andere de kredietverlening aan het bedrijfsleven en aan vastgoedprojecten explosief gestegen.
Steeds meer kredietgroei voor dezelfde economische groei (Bron: Financial Times)