Bron: The Silver Mountain
We blikken terug op een uiterst tumult jaar met veel turbulentie en tegenslagen, maar wat betreft goud en zilver kan er gesproken worden van een goed jaar. Zowel goud als zilver hebben namelijk het hoogste niveau in vier jaar bereikt. Afgelopen augustus was de goudprijs zelfs boven de $2.000 per ounce.
Stijging in vraag
In het afgelopen jaar is de vraag naar goud enorm gestegen. De COVID-19 pandemie bracht veel angst met zich mee en men was daarom op zoek naar manieren om zich te beschermen. Deze veilige haven vonden ze onder andere in fysiek metaal. 2020 heeft enorme stijgingen gekend in de verkoop van goud. De US Mint verkocht, volgens de laatste verkoopcijfers, 884.000 ounces goud in verschillende coupures. Dit betekent een stijging van maar liefst 455%, vergeleken met 2019 waar 152.000 ounces verkocht.
Wat betreft de zilvermarkt zijn de verkopen vergeleken met vorig jaar meer dan verdubbeld. De US Mint verkocht 30,01 miljoen ounce zilver, wat een stijging van 101% betekent vergeleken met 2019.
Problemen met de toelevering van goud en zilver
Naast de enorme stijging in vraag, heeft de edelmetaalmarkt ook negatieve momenten gekend. Afgelopen jaar zijn er verschillende lockdowns in de wereld geweest die als doel hadden om de verspreiden van het COVID-19 virus tegen te gaan. Deze lockdowns hadden echter ook als gevolg dat verschillende goud- en zilvermijnen sloten waardoor de toelevering ervan verstoord werd. De verschillende restricties vanuit regeringen, tekorten in aanbod en gebrek aan transport hadden een aanzienlijke impact op de goud- en zilvermarkt en hadden onder andere als gevolg dat levertijden langer werden. Dit kwam mede doordat de drie grootste goudsmelterijen in Zwitserland tegelijkertijd in een lock down terechtkwamen en het transport van goud van en naar Londen niet langer mogelijk was.
Ook gingen de premies van zowel goud als zilver omhoog vanwege een daling in aanbod die samenging met een enorme stijging in vraag. De premies zijn inmiddels weer teruggebracht tot het niveau waarop ze vóór de COVID-19 pandemie waren vanwege een verbetering in het beleggerssentiment.
Hoe nu verder?
2020 was een jaar met over het algemeen meer “downs” dan “ups”. Op het gebied van goud is er echter een flinke stijging geconstateerd, maar zal deze ook voort blijven zetten in 2021? Nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid zouden een stijging naar de vraag van goud zeker kunnen beïnvloeden. Verder zou een inflatiedruk in de tweede helft van het jaar ook als stimulans kunnen dienen voor een stijging in vraag. Er zijn verschillende analisten die als verwachting hebben dat de goudprijs verder zal stijgen en daarmee de recent behaalde recordhoogte zal passeren. Enkele banken hebben het zelfs over een gemiddelde van $2.300 per ounce. Wat betreft zilver verwachten analisten dat de prijs boven de $30 per ounce zal uitkomen. Enkele analisten verwachten zelfs dat zilver boven de $50 per ounce zal stijgen.