De wereldeconomie is in de eerste helft van dit jaar veel minder hard gegroeid dan eerder werd gedacht. De Wereldbank voorziet voor dit jaar 2,6% economische groei, terwijl er eerder nog werd uitgegaan van 2,9%. Niet alleen groeit de wereldhandel minder snel, ook de investeringen blijven achter bij eerdere prognoses. Vooral in de eurozone en in opkomende economieën vallen de groeicijfers tegen.
Volgens de Wereldbank zijn er verschillende risico’s die de groei van de wereldeconomie kunnen ontregelen, zoals een oplopend handelsconflict tussen de grootste economieën en een financiële crisis in opkomende markten. Ook is de dreiging van een abrupte groeivertraging in de ontwikkelde economieën toegenomen.
Wereldeconomie groeit minder hard
De groei van de wereldhandel bereikte het laagste niveau sinds de financiële crisis van tien jaar geleden. Ook ziet de Wereldbank een structurele daling van het ondernemersvertrouwen sinds eind 2017. David Malpass van de Wereldbank zei daar het volgende over:
“Het huidige economische momentum blijft zwak, terwijl de verhoogde schuldniveaus en een lagere groei van de investeringen ervoor zorgen dat ontwikkelde landen niet hun volle potentieel kunnen bereiken. Het is belangrijk dat landen significante structurele hervormingen doorvoeren die het ondernemersklimaat verbeteren en investeringen aantrekken. Ook moet houdbaarheid van schulden en transparantie een hogere prioriteit krijgen, zodat nieuwe schulden bijdragen aan groei en investeringen.”
Ondernemersvertrouwen daalt weer (Bron: Wereldbank)
Meer schulden in opkomende economieën
De Wereldbank publiceert twee keer per jaar een rapport over de groei van de wereldeconomie, waarbij aandachtig wordt gekeken naar de situatie van opkomende economieën. Deze opkomende markten kenden een snelle economische groei, die gepaard ging met een toename van de schulden. Zo steeg de gemiddelde schuldquote van opkomende economieën in tien jaar tijd van 36% naar 51% van het bbp. Dat is een toename van 15 procentpunt.
Volgens de Wereldbank zijn oplopende schulden gerechtvaardigd wanneer deze bijdragen aan verbetering van de infrastructuur, het onderwijs of de gezondheidszorg. Door de uitzonderlijk lage rente lopen overheden echter het risico dat ze zich te diep in de schulden steken, waardoor er twijfels kunnen ontstaan over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de langere termijn.
De Wereldbank adviseert overheden om hun uitgavenpatroon tegen het licht te houden en structurele hervormingen door te voeren, zodat er minder middelen naar niet-rendabele investeringen gaan. Landen die erg afhankelijk zijn van grondstoffen zouden meer moeten doen aan diversificatie van hun economie, zodat ze minder kwetsbaar worden voor fluctuerende grondstofprijzen.
Volg Marketupdate nu ook via Telegram
Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren! |
---|