Gedurende de 20e eeuw haalde een goede fles Bordeaux wijn een beter rendement dan staatsobligaties, kunst en postzegelverzamelingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd door een team van experts van de Cambridge University, HEC Paris, Vanderbilt University, Nashville en Tennessee. Van 1900 tot en met 2012 haalde wijn een rendement van 4,1 procent op jaarbasis, meer dan het rendement op staatsobligaties, kunst en postzegels. Alleen aandelen (in het geval van dit onderzoek Britse aandelen), behaalden over deze periode een hoger rendement van 5,2%.
“Ze zou het beste resultaat behaald hebben met aandelen, maar het rendement op wijn is verrassend hoog vergeleken met dat van een spaarrekening of staatsobligaties”, zo concluderen de onderzoekers na het doorrekenen van 36.271 transacties. De onderzoekers selecteerden vijf soorten rode Bordeaux wijn (Haut-Brion, Lafite-Rothschild, Latour, Margaux en Mouton-Rothschild) die door Christies geveild werden. Het behaalde rendement van gemiddeld 4,1 procent ligt beduidend hoger dan de 1,5% op staatsobligaties, de 2,4 procent op kunst en de 2,8 procent op postzegelverzamelingen.
Wijn als vermogen
Net als kunst is ook wijn niet weggelegd voor de doorsnee belegger, aangezien een fles bij een veiling duizenden euro’s kan opbrengen. De handel in dure wijnen is voorbehouden aan miljonairs, die het zich kunnen permitteren verschillende flessen te kopen. Vermogensbeheerders zullen zich er ook niet zo snel aan wagen, omdat het moeilijk is om een fles wijn op waarde te schatten als zijnde een beleggingsobject. Het is vooral een waardevolle bezitting voor de happy few die zeer vermogend zijn en die doorgaans geen noodzaak voelen om de wijn met winst te verkopen.
Goede wijn behoudt haar waarde beter dan staatsobligaties