Centrale banken waarschuwen eindelijk voor de snelle stijging van de huizenprijzen als gevolg van de extreem lage rente. Zo schrijft de ECB in een nieuw rapport dat deze week naar buiten werd gebracht over de excessieve prijsstijgingen in Europese hoofdsteden als Berlijn, Parijs, Wenen en Amsterdam en de gevolgen daarvan voor de financiële stabiliteit. Uit het rapport:
“Excessieve prijsstijgingen in bepaalde regio’s kunnen de stabiliteit van financiële instellingen bedreigen die een grote blootstelling hebben aan hypotheken in die betreffende regio’s. Een rentestijging kan een grote impact hebben op de schuldverplichtingen van huishoudens en op hun capaciteit om aan deze verplichtingen te voldoen.”
De waarschuwing is opmerkelijk, aangezien deze situatie grotendeels het gevolg is van het beleid van de centrale bank. Door de rente voor een langere periode extreem laag te houden zoeken steeds meer vermogende particulieren en beleggers hun toevlucht in vastgoed. Ook kunnen potentiële huizenkopers door de lage rente veel meer geld lenen, waardoor de prijzen verder stijgen.
ECB waarschuwt voor stijging huizenprijzen in verschillende Europese hoofdsteden
Lage rente drijft huizenprijzen op
Door het beleid van de centrale bank wordt het wonen in populaire hoofdsteden voor veel mensen onbetaalbaar. Tegelijkertijd moeten diegene die nog wel wat kunnen kopen zich dieper in de schulden steken, waardoor banken én huishoudens een groter risico lopen. De ECB waarschuwt dat hoge hypotheekschulden en de grote blootstelling van banken aan de huizenmarkt in landen als Finland en Nederland grote gevolgen kan hebben in een volgende crisis, omdat de klap daar dan extra hard aankomt.
Ook de centrale bank van Zweden waarschuwt in haar halfjaarlijkse rapport voor het gevaar van snel stijgende huizenprijzen, maar ze wijst naar de overheid om maatregelen te nemen. Beide centrale banken verschuilen zich achter hun mandaat van prijsstabiliteit, waarin de stijging van de huizenprijzen blijkbaar geen rol van betekenis speelt. Het lijkt een herhaling van de crisis op de huizenmarkt in de Verenigde Staten, die ook het gevolg was van een lage rente en te soepele kredietnormen binnen de bankensector.
Lage rente belangrijke oorzaak voor stijging huizenprijzen
Centrale banken grijpen niet in
Opvallend is dat centrale banken wel het probleem zien, maar niets doet om het aan te pakken. Vooralsnog blijft de ECB iedere maand voor €60 miljard aan staatsobligaties en bedrijfsobligaties opkopen, waardoor de hypotheekrente indirect ook laag blijft. Ook de Zweedse centrale bank houdt de rente extreem laag om te voorkomen dat de waarde van haar munt stijgt ten opzichte van andere valuta.
Het blijft een lastig dilemma, waarbij centrale banken moeten kiezen tussen twee kwaden. Houden ze nog langer vast aan de lage rente, dan wordt de huizenbubbel nog groter en ontstaat er vanzelf een onhoudbare situatie. Verhogen centrale banken de rente te snel, dan komt de schuld gedreven economische groei in gevaar en neemt het risico van een nieuwe recessie toe.
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.