Vermogende Chinezen en Russen gaan de hele wereld over om hun overschot aan geld om te zetten in tastbare waarde. Door de financiële crisis hebben de rijkste mensen op aarde minder vertrouwen in financiële activa als aandelen en obligaties en kiezen ze in toenemende mate voor tastbare bezittingen als vastgoed, kunst en edelmetalen. De afgelopen jaren hebben we op Marketupdate al meerdere keren geschreven over de vlucht naar ‘hard assets’. Het zijn vooral rijke Russen en Chinezen die bereid zijn recordbedragen neer te tellen voor de mooiste appartementen en vakantiehuizen, met als gevolg dat de huizenprijzen op de beste locaties buitenproportioneel toenemen.
Westerse wereldsteden als Londen, New York, Berlijn en Parijs zijn al jaren bekend met dit fenomeen, maar nu hebben vermogende Russen en Chinezen ook de grachtenpanden in de Amsterdamse binnenstad en de villa’s in de steden rondom de hoofdstad ontdekt. Het Parool verzamelde cijfers van veilinghuis Christie’s en de Makelaarsverening Amsterdam en concludeerde dat ook ons land in de belangstelling staat bij de superrijken uit het Oosten. Buitenlandse investeerders kochten in 2013 en 2014 bijna 250% meer vastgoed dan in voorgaande jaren, waarbij Russen en Chinezen het sterkst vertegenwoordigd zijn.
Vastgoed Amsterdam populair
Niet alleen de grachtenpanden in de binnenstad van Amsterdam zijn populair, maar ook locaties in het hogere prijssegment in nabijgelegen plaatsen als Amstelveen, Vinkeveen en Oudekerk aan de Amstel. De Socialistische Partij is niet blij met de kapitaalvlucht in Amsterdams vastgoed, omdat veel Russen en Chinezen het alleen maar kopen om hun overtollige geld kwijt te raken. Vaak worden zulke panden wel ingericht, maar blijven ze het grootste deel van het jaar leeg staan. Dat terwijl Amsterdam nu al kampt met woningnood.
De SP is bang dat de binnenstad van Amsterdam op deze manier zal veranderen in een soort spookstad, die overdag bevolkt wordt door toeristen en waar het ‘s nachts uitgestorven is. Dat is ook een probleem waar Londen al een tijd mee worstelt. Dit probleem werd begin dit jaar ook al voorzien door sociologe Saskia Sassen. In het Parool zei ze daar het volgende over:
“Steden als Amsterdam zijn zeer aantrekkelijk voor investeerders. Wereldwijd zijn er ongeveer honderd steden die op de lijstjes van deze investeerders voorkomen. Amsterdam Randstad komt op deze lijsten op de negende plaats.”
Grachtenpanden Amsterdam zijn populair bij vermogende Russen en Chinezen