Het percentage Amerikanen met een eigen huis zakte onlangs naar het laagste niveau in twintig jaar tijd. Ook is het sentiment omtrent de woningmarkt in de Amerikaanse media vrij negatief, zie hier en hier. Volgens vermogensbeheerder Barry Ritholtz is dat juist een goed moment om een eigen huis te overwegen. In de Verenigde Staten zijn de huizenprijzen al behoorlijk gedaald, waardoor het weer aantrekkelijker is om in te stappen.
In zijn laatste column op Bloomberg stelt Ritholtz dat een eigen huis meer is dan een beleggingsobject. Wonen is een primaire levensbehoefte, een uitgave waar je toch niet onderuit komt. Wie gaat huren hoeft zich misschien geen zorgen te maken over groot onderhoud, maar bouwt er ook geen vermogen mee op. Dat terwijl mensen die een huis kopen iedere maand in zekere zin gedwongen sparen door hypotheekschuld af te lossen. Een eigen huis is in de basis een goede manier om vermogen op te bouwen, maar door de daling van de huizenprijzen raakten de voordelen van het hebben van een eigen huis ondergesneeuwd.
Nu de huizenprijzen in de VS niet meer verder dalen is voor Amerikanen die het zich kunnen veroorloven interessanter geworden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. De economische crisis zal namelijk niet eeuwig duren, aldus Ritholtz. Op een gegeven moment trekt de markt weer aan en dat is het goed om er op tijd bij te zijn.
Nederland?
Wanneer het ook in Nederland weer aantrekkelijk is om een huis te kopen is moeilijk te zeggen. In bepaalde gevallen is het inmiddels al goedkoper om te kopen dan te huren. Toch zullen de huizenprijzen in ons land nog enige tijd onder druk blijven staan, omdat men door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek simpelweg minder kan lenen dan voor de crisis. In Nederland zijn de huizenprijzen vanaf de piek in 2008 met iets meer dan 20% gedaald. Dat lijkt veel, maar als we de lange termijn grafiek erbij pakken zien we dat er nog steeds veel lucht in de Nederlandse woningmarkt zit.
Gemiddelde huizenprijzen in Nederland (via Huizenmarkt-zeepbel)