Grafiek: Huizenmarkt Spanje ligt in coma

De overstimulering van de Spaanse huizenmarkt met goedkope kredieten en speculatief geld uit het buitenland heeft een verwoestend effect gehad op de huizenmarkt. Sinds het uitbreken van de crisis is de vraag naar Spaans vastgoed sterk afgenomen. Tegelijkertijd is er veel leegstand die weggewerkt moet worden. Soms zegt een goede grafiek meer dan duizend woorden…

Aanvraag vergunningen voor nieuwbouw in Spanje

Aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw in Spanje (via twitter, afkomstig uit dit BBVA rapport)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

7 gedachten over “Grafiek: Huizenmarkt Spanje ligt in coma

  • 24 karaat

    Globale huizenmarkt deflatie door monetaire inflatie (easy-cheap-money).
    De globale krediet inflatie heeft overal massieve overkapaciteit opgebouwd.Daar staat dan nu koopkracht deflatie tegenover. Daarom blijft de financiële industrie verder inflateren terwijl de fysieke ekonomie stagnerend deflateert. De prijsinflaties zijn selektief omdat er loon deflaties zijn.
    Waarmee we moeten besluiten om infla-defla steeds nader te benoemen.

    Beantwoorden
    • En nu heeft men op de G20 uitgesproken dat er nog eens €1.500 miljard aan stimulering bij moet… We graven onszelf nog dieper in een gat.

      Beantwoorden
      • Als de private geldhoeveelheid afneemt is dit de enige manier om geen gat te hoeven graven.

        Maar hoe ze die stimulering in Europa gaan verkopen (aan de Duitsers) is mij een volkomen raadsel.

        Beantwoorden
  • Hannes Minkema

    Crisis? Coma? Instorting? Even de feiten er bij halen, als het om de huizenmarkt gaat, waar stemmingmaken aan de orde van de dag is.

    Volgens cijfers van het CBS ligt de huidige gemiddelde huizenprijs nog altijd *130% hoger* dan in 1995. Terwijl de cumulatieve inflatie in die periode slechts 38% bedraagt. En terwijl in 1995 de huizenprijzen al een decennium flink aan het stijgen waren. Starters en andere kopers betalen zich anno nu dus nog altijd scheel vergeleken met een halve generatie voor hen.

    De huidige huizenprijs is ongeveer een kwart hoger dan in het jaar 2000, een stijging die min of meer overeenkomt met de inflatie. Huizen zijn nu dus naar verhouding even duur als in het jaar 2000. Toen was de prijsexplosie al een heel aantal jaren gaande, en betaalden mensen niet zelden ongezien de vraagprijs of meer. De huidige verkopers incasseren dus ongeveer een even hoge waarde voor hun huis als op dat moment in die absolute verkopersmarkt.

    En de overheid maar publiek geld pompen in die verziekte huizen’markt’. Is het niet via de 15 miljard (!) rentesubsidie, dan is het wel via het redden van banken, en de aanstaande ‘stimulerings’maatregelen. Hoe lang moet het duren voordat we met enige kritische distantie kunnen kijken naar dit zieke beleid?

    Beantwoorden
  • Griekenland en Spanje liggen voor op schema t.o.v. de andere landen, kwestie van tijd…

    Beantwoorden
  • Spanje kent een huizenprijsstijging sinds 1096 van ruim 600 % , nu deze correctie van 40 – 60 % rechtvaardigd niet de woorden ”instorting”’. Dat wordt gezegd bij gebrek aan kennis en de zucht naar sensatie.
    Spanje , in dit geval , is in wezen al ruim verder in dit proces dan nederland , om over coma te spreken.
    Uit Azie en Rusland staan er nu investeringen op stapel , gezien de huidige prijzen in Spanje , van naar verluid 1.5 miljard . De eerst zet nog maar .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo