Vanaf 1970 zijn de huizenprijzen in Nederland sterk gestegen. De inkomens gingen door de jaren heen echter ook omhoog. Maar hoe ligt de verhouding tussen die twee variabelen? Marketupdate zocht het voor u uit en maakte aan de hand van cijfers van het CBS de volgende grafiek. De getallen zijn omgerekend naar een index die begint in het jaar 1970. U ziet de procentuele ontwikkeling vanaf dat moment. Voor de liefhebbers hebben we dezelfde grafiek ook met logaritmische schaal.
Huizenprijzen versus netto inkomen in Nederland vanaf 1970
Huizenprijzen explosief gestegen
De grafiek laat zien dat de huizenprijzen tussen 1970 en 1995 een relatief sterke correlatie vertoonden met de netto inkomens in Nederland. Tijdens de zeer inflatoire periode van de jaren ’70 stegen de prijzen van woningen in ons land veel sneller dan de inkomens, maar een paar jaar later volgde een correctie. Zodanig dat de huizenprijzen van 1982 tot en met 1992 in verhouding tot het inkomen lager waren dan in 1970.
Vanaf 1995 bereikte de financiële innovatie ons land. Banken werden makkelijker met het verstrekken van kredieten en bedachten gaandeweg steeds meer nieuwe hypotheekvormen om de hypotheekschuld van huishoudens maar zo hoog mogelijk te maken. Want daar werd goed aan verdiend. Iedereen snoepte mee van de stijgende huizenprijzen, tot de crisis van 2008….
Hoe moeten we nu verder?
Is de bodem echt bereikt en blijven we veroordeeld tot relatief dure huizen? Of gaat er inderdaad nog 20 tot 30 procent van de huizenprijzen af, zoals een groot deel van de Marketupdate lezers denkt.
2 gedachten over “Grafiek: Huizenprijzen versus inkomen”
De grafieken zullen op zijn tijd wel weer wat dichterbij elkaar komen. Of de huizenprijzen zakken langzaam de komende tijd waardoor het daarna weer kan stijgen samen met de lonen. Of de huizenprijzen blijven een lange tijd stabiel waardoor de lonen steed dichter bij de huizenprijsindex komt. Misschien zal de nieuwe langdurige trend wel loon: huizenprijsindex 1,5 zijn ipv 1 in vroeger en bijna 2 nu.
Goed artikel over de Nederlandse huizenmarkt, ik zie geen fundamentele redenen waarom de prijzen weer zouden gaan stijgen. Hoogstens in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht etc. kunnen er op lokaal niveau tekorten ontstaan of is de vraag groter door vastgoed beleggers, maar in de grote lijn is het belabberd.
Zoals Kees de Kort zegt, wat plusjes maar veel meer minnetjes.
Voor huizenmarktnieuws kijk ook eens op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/