De extreem lage rente mist haar uitwerking niet op de huizenprijzen. Was het vlak na de crisis in heel Europa nog kommer en kwel, nu staat men weer in de rij bij de bank om een hypotheek te regelen tegen een historisch lage rente. Door de extreem lage rente kunnen huishoudens meer geld lenen voor een huis, met als resultaat dat de prijzen weer stijgen.
Een bijkomend effect is dat meer huizenbezitters weer overwaarde krijgen op hun huis, waardoor ze gemakkelijker geld uitgeven. En dan heb je nog vermogende mensen die door de extreem lage rente een groter deel van hun vermogen in vastgoed stoppen, wat de opwaartse prijsbeweging verder versterkt (vooral in de grote steden).
Huizenprijzen weer omhoog
De volgende grafiek laat mooi zien in welke landen de huizenprijzen het hardst gedaald en gestegen zijn sinds het begin van de crisis. In Zweden stegen de prijzen het meest, daar betaal je nu 60% meer voor een woning dan in het voorjaar van 2008. Zelfs in Duitsland, waar de banken wat voorzichtiger zijn met het verstrekken van hypotheken, zijn de prijzen sinds het begin van de crisis met meer dan 20% gestegen.
Onderaan het lijstje staat Spanje, waar in de hoogtijdagen veel te veel gebouwd is. Daar koop je nu een woning voor ongeveer 70% van het bedrag dat je er acht jaar geleden voor moest neertellen. Opvallend is dat de stijging van de huizenprijzen in Nederland nog relatief beperkt is gebleven in vergelijking met veel andere Europese landen.
Ontwikkeling huizenprijzen sinds 2008 (Grafiek via @jsblokland)