Grafiek: Ontwikkeling huizenprijzen vanaf 1980

De betaalbaarheid van een koopwoning is de laatste jaren sterk verbeterd, zo blijkt uit een analyse van de huizenprijzen door het Belgische Instituut voor Nationale Rekeningen (INR). Het onderzoeksbureau vergeleek de ontwikkeling van de huizenprijzen met de inkomens en met de gemiddelde huur. Ook worden de woonlasten van huren en kopen met elkaar vergeleken, waarbij het gunstige effect van de lage rente is meegenomen.

Huizenprijzen versus inkomen

Uit de analyse van het INR blijkt dat met name in Nederland de huizenprijzen sterk gedaald zijn in verhouding tot het inkomen, terwijl die in België en Duitsland nog steeds stijgen. In Frankrijk is sprake van een kleine daling van de huizenprijzen tegenover het inkomen. Het volgende plaatje laat dat goed zien.

Huizenprijzen in verhouding tot het inkomen van huishoudens

Huizenprijzen in verhouding tot het inkomen van huishoudens

Kopen versus huren

Vergelijken we de gemiddelde huizenprijzen met de gemiddelde huur, dan zien we opnieuw dat het vooral in Nederland weer aantrekkelijker is geworden om een huis te kopen. In 2008 was het kopen van een eigen huis het minst voordelig in vergelijking met huren, maar vijf jaar later zijn de huizenprijzen in verhouding tot de huren weer goedkoper geworden dan in Frankrijk en België. In Duitsland liggen de huizenprijzen veel lager in verhouding tot wat de Duitsers gemiddeld aan huur betalen. Dat komt omdat Duitsland een strenger beleid voert ten aanzien van het verstrekken van hypotheekleningen. Omdat men meer eigen geld moet meenemen is een eigen woning voor minder mensen bereikbaar, met als gevolg dat ook de prijzen lager liggen.

Huizenprijzen versus huurprijzen

Huizenprijzen versus huurprijzen

Woonlasten kopen versus huren

De derde grafiek geeft de beste indicatie van de betaalbaarheid van een eigen woning ten opzichte van een huurwoning, omdat hierin de daadwerkelijke maandlasten worden meegenomen. Die maandlasten zijn voor een koopwoning sterk gedaald, als gevolg van de daling van de rente. Hoewel de huizenprijzen ook in Nederland nog wat verder kunnen dalen is de betaalbaarheid als gevolg van de lagere rente in verschillende Europese landen sterk verbeterd. Mede dankzij de lage rente van centrale banken zijn de woonlasten voor huiseigenaren sterk gedaald. In Nederland is de betaalbaarheid van een eigen woning sinds begin jaren negentig niet meer zo gunstig geweest als nu. Ook in Belgie zijn de maandlasten voor een hypotheek sterk gedaald, tot een kleine 10% boven het lange-termijn gemiddelde.

Het kopen van een eigen woning wordt steeds gunstiger door de lage rente

Het kopen van een eigen woning wordt steeds gunstiger door de lage rente

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Grafiek: Ontwikkeling huizenprijzen vanaf 1980

  • Met cijfers is alles blijkbaar te verklaren maar uit eigen ervaring denk ik dat eea veel genuanceerder in elkaar steekt.
    Ik heb in 1990 huis gekocht van 20J oud voor 2,4 milj BF (dus 55,000 euro) + onkosten en wat renovaties kwam ik uit op een kleine 3,1 milf BF, dus 77,500 euro. Als je dat totale bedrag zou ontlenen aan de toenmalige 8% zou ik een maandelijkse bruto aflossing van ongeveer 600 euro gehad hebben. Nu, 25 jaar later, is de kostprijs van een huis van wederom 20J oud opgelopen tot 270,000 euro + kosten + wat renovatie……dus laten we zeggen een totale prijs van 330,000 euro. Als we dit bedrag zouden ontlenen aan de huidige vaste rentetarief van 3% dan zitten we op een aflossing van ongeveer 1,800 euro per maand dus maw is de aflossing gestegen met 300 procent.
    Als we kijken naar salarisontwikkeling dan heb ik even als referentie de plafondbedragen ter berekening van het Belgisch pensioen genomen (ik woon dus in België). Deze waren in 1990 29,990 euro per jaar, in 2013 was dit 51,090 euro per jaar. Maw zijn de salarissen met ongeveer 70% gestegen over dezelfde periode.
    Ik denk dat eenieder het plaatje wel kan invullen toch?

    Beantwoorden
  • Eindelijk iemand die met simpel hoofdrekenen een Helder beeld kan weergeven van de huidige situatie!

    Bedankt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo