De huizenprijzen in Amsterdam zijn nu 23% hoger in vergelijking met een jaar geleden, zo schrijft RTL Nieuws. Daarmee stegen de huizenprijzen in de hoofdstad twee keer zo snel als het landelijke gemiddelde van ongeveer 9%. Ook in Utrecht stijgen de huizenprijzen erg snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is deze snelle prijsstijging het gevolg van een grote kloof tussen vraag en aanbod. Veel mensen willen in deze steden wonen, maar er zijn steeds minder woningen te vinden. Het aanbod droogt op, waardoor potentiële kopers tegen elkaar op moeten bieden.
In Amsterdam daalde het aantal transacties het afgelopen jaar met 17%, omdat er simpelweg minder woningen beschikbaar zijn. Vooral voor starters is het zo goed als onmogelijk geworden om een koopwoning te vinden in de hoofdstad. Als gevolg daarvan neemt ook de druk op de omliggende regio’s toe, zoals in Kennemerland en Haarlemmermeer. Daar wordt het ook steeds lastiger om een woning te vinden, gezien het feit dat ook daar de prijzen stijgen en het aantal transacties dalen.
Huizenprijzen 20% gestegen sinds crisis
Sinds het dieptepunt op de woningmarkt zijn de gemiddelde huizenprijzen in Nederland met 20% gestegen. In Amsterdam zijn de prijzen vanaf het dieptepunt in 2013 zelfs met meer dan de helft gestegen. De NVM verwacht dat de prijzen dit jaar verder zullen stijgen, vooral in stedelijke gebieden waar het woningaanbod beperkt is.