Huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk zijn sinds 1997 meer dan twee keer zo hard gestegen als het gemiddelde inkomen, zo schrijft de Guardian op basis van cijfers van Shelter. Stimulerende maatregelen van de overheid en te weinig nieuwbouw drijft de huizenprijzen al jaren op, met als resultaat dat een eigen woning voor steeds minder mensen bereikbaar wordt. De betaalbaarheid van een huis is zodanig verslechterd dat zelfs huishoudens met twee modale inkomens zonder kinderen moeite hebben om een hypotheek af te sluiten.
Huizenprijzen drie keer zo hoog als in 1997
De gemiddelde huizenprijzen stegen tussen 1997 en 2012 van £75,762 naar £253,816, maar het gemiddelde inkomen steeg van £16.500 naar £25.932. Vandaag de dag kost een huis ruim drie keer zo veel als in 1997, terwijl het gemiddelde inkomen met 57% omhoog ging. Waren de inkomens even hard gestegen als de huizenprijzen, dan zou het gemiddelde inkomen nu £55.296 moeten zijn. Dat is ongeveer £29.000 meer dan het in werkelijkheid is.
In sommige gebieden is de kloof tussen huizenprijzen en inkomens nog groter. In Watford, Brighton en Hove zou het gemiddelde inkomen jaarlijks 47.000 hoger liggen, indien inkomens even hard waren gestegen als de huizenprijzen. In Manchester zou het inkomen in dat geval 34.000 hoger moeten liggen. Het lijkt erop dat het probleem van stijgende huizenprijzen nog steeds ontkend wordt door de Britse regering. Zo wordt woningbezit nog steeds gestimuleerd, bijvoorbeeld via het ‘Help To Buy’ programma.
Een programma dat ironisch genoeg nog steeds gepresenteerd wordt als iets dat huizen betaalbaar moet maken, terwijl het juist een prijsopdrijvende maatregel is. Zoals Nederland de hypotheekrenteaftrek heeft, zo genieten de Britten van steeds duurdere huizen via Help to Buy programma.
Huren
Door de stijgende huizenprijzen worden meer Britten min of meer gedwongen te huren. Onderzoek van Countrywide laat zien dat het aantal huishoudens met kinderen in een huurwoning in Londen met 6% is toegenomen in het afgelopen jaar. Ook in andere delen van het Verenigd Koninkrijk is het aantal huurders in een jaar tijd met enkele procenten gestegen.