Bijna 1 op de 12 Nederlanders vindt de aankoop van een eigen woning de belangrijkste reden om vermogen op te bouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van FitVermogen, het online beleggingsplatform van ING Investment Management. Voor veertigplussers staat een eigen woning opmerkelijk hoger op de lijst van zaken waarvoor zij geld opzij zetten. In deze leeftijdsgroep noemt 14 procent de aankoop van een nieuwe woning als het voornaamste doel voor vermogensopbouw.
De aangescherpte regelgeving voor hypotheekleningen is voor veel Nederlanders een belangrijke reden om geld opzij te zetten. Dan wel voor de aankoop van een nieuwe woning of voor de aflossing van de hypotheek. Na de aanpassingen van het kabinet met betrekking tot het pensioen- en zorgstelsel, staan strengere hypotheekeisen op de derde plaats van overheidsmaatregelen waar deelnemers aan het onderzoek van Fitvermogen.nl zich zorgen over maken.
De maximale hypotheek die banken mogen verstrekken wordt bijvoorbeeld geleidelijk verlaagd van 104 procent in 2014 tot 100 procent in 2018. Woningkopers zullen zodoende een steeds groter deel van de aankoopprijs zelf moeten inbrengen. Bovendien kampen een op de drie eigenwoningbezitters met een hypotheek die hoger ligt dan de woningwaarde. Door tijdig te beginnen met de opbouw van vermogen kan worden voorkomen dat er een restschuld overblijft na de verkoop van een woning.
Een op de twaalf Nederlanders spaart voor eigen woning, zo blijkt uit een peiling van ING Investment Management
2 gedachten over “ING: 1 op 12 Nederlanders bouwt vermogen op voor eigen woning”
En als ze dat vermogen eenmaal hebben opgebouwd komt de overheid straks met nieuwe regels om ook dat vermogen te kunnen belasten.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22573456/___Meer_belasting_voor_rijken___.html
Je kunt in Nederland het beste helemaal geen vermogen hebben of juist heel erg veel vermogen. Heb je geen vermogen, dan krijg je alle toeslagen en subsidies. Heb je heel veel vermogen, dan betaal je uiteindelijk naar verhouding relatief weinig belasting. De groep die er tussenin zit er die een beetje gespaard heeft komt er het slechtste vanaf. Zolang we schulden subsidiëren is het aantrekkelijk om daar gewoon in mee te doen. Raar systeem…