Grafiek: Schulddeflatie in de VS

De volgende grafiek van Business Insider willen we u niet onthouden. Deze grafiek is gebaseerd op cijfers die de New York Fed onlangs publiceerde in haar laatste kwartaalrapport over de schulden van huishoudens.

We zien dat in 2008 plotseling een einde kwam aan de private schuldengroei. Vanaf dat moment begonnen Amerikaanse huishoudens netto weer schulden af te lossen. Vooral de hypotheekschuld wordt steeds kleiner, maar die daling wordt voor een deel opgevangen door een toename in studentenleningen (nu al $1,03 biljoen), autoleningen ($845 miljard) en creditcardleningen ($672 miljard) die door de lage rente steeds aantrekkelijker worden.

De schulddeflatie op privaat niveau wordt opgevangen door extra overheidsbestedingen. Dit jaar komt het begrotingstekort van de VS naar schatting uit op ruim $600 miljard, maar in de vier voorgaande jaren lag het tekort steeds hoger dan $1 biljoen.

Schulddeflatie in de VS

Schulddeflatie in de VS (Bron: Businessinsider)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Grafiek: Schulddeflatie in de VS

  • hoe ziet dat plaatje er uit als de totale overheidsschuld er aan wordt toegevoegd?

    Beantwoorden
    • Als ik de data kan vinden kan ik daar wel een grafiek van maken.

      Korte antwoord: Heel veel biljoenen die nooit in gelijke koopkracht afgelost zullen worden 😉

      Beantwoorden
  • Als de totale prive schuld daalt en de tekorten van US regering ook drastisch zakken (van 1 biljoen naar 600 miljard) in combinatie met een negatieve handelsbalans (geld vloeit weg uit US) dan betekend dat, dat er toch minder geld in de economie circuleert en maw dat inkomens/winsten van bedrijven en mensen ook naar beneden zouden moeten gaan? Zou dit dan niet moeten resulteren in een crisis zoals we kennen vele (zuiderse) landen in de EU?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo