Bill Gross: “Vertrouw niet op de triple-A rating van de VS”

Volgens Bill Gross moeten we niet vertrouwen op de triple-A status die kredietbeoordelaar Moody’s heeft toegekend aan de Verenigde Staten. In plaats daarvan moeten beleggers vertrouwen op andere kredietbeoordelaars, zo verklaarde de topman van obligatiebelegger Pimco. Via twitter stuurde hij de volgende boodschap de wereld in: “Moody’s en het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn één blije familie. Vertrouw op S&P, Fitch en Egan Jones als het aankomt op de kredietbeoordeling”.

Schuldenplafond

Deze opmerkelijke uitspraak van Bill Gross komt precies op het moment dat de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond weer begint. Dat is waarschijnlijk geen toeval, want de vorige keer ging de verhoging van het schuldenplafond nog gepaard met veel politiek opportunisme. De Republikeinse oppositie stemde toen op het allerlaatste moment in met een verhoging van de schuldlimiet, wat toen voor veel onzekerheid zorgde op de financiële markten. Voor kredietbeoordelaar S&P was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze verlaagde in augustus 2011 de kredietstatus van de VS van AAA naar AA+. Kredietbeoordelaar Egan Jones verlaagde vorig jaar de kredietstatus van de Verenigde Staten naar AA-.

Kredietbeoordelaars

De kredietbeoordelaars hebben door de financiële crisis veel imagoschade geleden. Beleggingsproducten die het beste stempeltje kregen bleken na de crash van de Amerikaanse huizenmarkt bijna niets waard, omdat niemand wist hoeveel kredietrisico er in de CDO’s, CLO’s en MBS’en zat. Slechte leningen aan de onderkant van de markt (sub-prime) vergiftigden de hele keten, terwijl kredietbeoordelaars de indruk wekten dat al deze risico’s netjes waren afgedekt.

In de Europese schuldencrisis die er later overheen kwam speelden kredietbeoordelaars opnieuw een dubieuze rol. Vaak verlaagden ze de kredietstatus van landen die al in de problemen waren gekomen, waardoor de koersen van die obligaties nog een extra zetje naar beneden kregen. Volgens sommigen versterkten Amerikaanse kredietbeoordelaars op deze manier de schuldencrisis in Europa.

Ondanks al dat negatieve nieuws hebben kredietbeoordelaars nog steeds veel invloed op de financiële markten. Dat komt omdat hun werk voor een belangrijk gedeelte geïnstitutionaliseerd is. Pensioenfondsen zijn verplicht om minimaal een bepaald gedeelte van hun vermogen te beleggen in schuldpapieren met de hoogste kredietstatus. Verlaagt een kredietbeoordelaar de rating van bepaalde obligaties of andere schuldpapieren, dan zijn pensioenfondsen soms gedwongen (een deel van) deze positie te liquideren.


Wraak

De Amerikaanse overheid was dan ook niet te spreken over de afwaardering door S&P en Egan Jones. Tegen beide kredietbeoordelaars spande de Amerikaanse overheid een rechtszaak aan. Volgens S&P was dat een regelrechte wraakactie. Egan Jones mocht als straf anderhalf jaar geen kredietoordeel meer geven aan staatsobligaties en zogeheten ‘asset-backed securities’.

Bloomberg schrijft dat Warren Buffett de grootste aandeelhouder is van Moody’s, zijn belang van $1 miljard in de kredietbeoordelaar is omgerekend namelijk 11,3%. Dat Moody’s een nauwe band heeft met de Amerikaanse regering werd duidelijk toen Buffett tijdens de verkiezingscampagne zijn voorkeur uitsprak voor Obama. Obama vernoemde op zijn beurt een belastingverhoging voor de allerrijkste naar de rijke belegger.

Bill Gross waarschuwt beleggers niet te vertrouwen op Moody's

Bill Gross waarschuwt: “vertrouw niet op kredietbeoordelaar Moody’s”

Goudstandaard seminar