De DNB spreekt in haar rapport Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van het jaar van de ‘zure appel’. De huizenprijzen dalen, de economie krimpt en het vrij besteedbare inkomen van consumenten gaat omlaag. Huishoudens hebben dit jaar in toenemende mate hun spaartegoeden aangesproken om het oude bestedingsniveau te kunnen handhaven.
Schulden aflossen
Door de dalende huizenprijzen zijn starters terughoudend om een huis te kopen, zo schrijft de Nederlandsche Bank. Daardoor groeit de totale hypotheekschuld niet meer. Sterker nog, huishoudens zijn door de lage spaarrente meer gaan aflossen. Het gevolg daarvan is dat de loan-to-income ratio in 2015 weer terug zijn komen op het niveau van 2009. Het blijft echter ‘water naar de zee dragen’, want de afgeloste miljarden vallen in het niet bij de tientallen miljarden aan vermogensverliezen die voortkomen uit de dalende huizenprijzen. De DNB schat de overwaarde op woningen in 2015 ongeveer €300 miljard lager in dan voor de crisis.
Door de dalende huizenprijzen en het lage aantal transacties is men ook minder bereid te investeren in het eigen huis. De DNB schrijft dat de investeringen in woningen dit jaar 10% lager uit zullen vallen dan in 2012. De bedragen die men vandaag de dag steekt in onderhoud en verbouwingen ligt op 65% van het niveau van voor de crisis.
Hypotheekrente
Een lichtpuntje voor huizenbezitters is dat de hypotheekrente blijft dalen. Daarmee zakken na verloop van tijd de maandlasten. De rente ligt in Nederland overigens een stuk hoger dan in Belgie en Duitsland, wat voor een belangrijk deel toegeschreven kan worden aan de beperkte concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Zembla maakte daar vorig jaar een uitzending van.
Huizenprijzen dalen, aantal transacties is bijna gehalveerd (Bron: DNB)