Per 1 januari 2011 zijn in de EU drie financiële waakhonden verantwoordelijk voor het toezicht op de financiële sector. De Europese Banken Autoriteit (EBA) houdt toezicht op het bankwezen en implementeert regels voor bonussen en strengere kapitaaleisen; de Europese Autoriteit voor Verzekeringen & Bedrijfspensioenen (EAVB) houdt pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen in de gaten; en de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (EAEM) toetst financiële producten en kan bepaalde producten verbieden.
Deze waakhonden moeten in Europa scherpere regels implementeren voor o.a. bonussen en kapitaalreserves, voor 'high frequency trading', het aan banden leggen van zogenaamde 'dark pools' (waar ongereguleerd aandelen buiten aandelenbeurzen om verhandeld worden), strengere regels voor derivativen, en een mogelijk verbod op “naked short selling”.
Bankiers in Londen vinden de Europese bemoeienissen helemaal niets. Zij zien de positie van Londen als financieel centrum in Europa bedreigd worden want de regie over financiële markten wordt vanuit Brussel gevoerd. De Britse bankiers en hedgefundmanagers krijgen het advies om te leren lobbyen in Brussel en daarbij komt Britse arrogantie niet van pas..