Banenverlies bij SNS Bank door reorganisatie

In 2008 leende de SNS Bank €750 miljoen van de Nederlandse overheid, maar de verdiencapaciteit van de bank is totnogtoe onvoloende hersteld om die lening weer tijdig af te kunnen betalen. Door de verzwakte financiële positie moet de bank relatief hoge kosten maken om geld te lenen op de kapitaalmarkt. Via de ECB wist de bank eerder al €1,5 miljard aan goedkope leningen los te krijgen. Om een oplossing voor de lange termijn te vinden vroeg de bank in juli hulp aan Goldman Sachs. Het aandeel SNS Reaal werd toen flink afgestraft op de beurs en verloor in één dag ruim 20% van haar waarde.

Inmiddels ligt er een herstructureringsplan op tafel, waarin staat dat de SNS Bank wil afslanken naar vier retailmerken: de gewone SNS Bank, de 'groene' ASN Bank, RegioBank en de hypotheekverstrekker BLG Wonen. Deze vier banken werken allemaal vanuit hetzelfde back-office en gebruiken dezelfde infrastructuur, maare richten zich allemaal op andere doelgroepen. Door andere activiteiten af te bouwen of in de verkoop te doen denkt de bank de winstgevendheid te kunnen verbeteren. Mogelijk zal dat gepaard gaan met het verlies van honderden banen, op een totaal van 2.400 arbeidsplaatsen.

De SNS Bank is met een balanstotaal van €132 miljard aangemerkt als een systeembank en zal dus niet zomaar omvallen. Om die reden heeft kredietbeoordelaar Fitch de bank niet verder in rating verlaagd. Het rapportcijfer dat Fitch nu geeft aan de SNS Bank is BBB+.

Bron: NOS

Een filiaal van de SNS Bank anno 2009

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo