Bankmedewerkers weg vanwege vermeende manipulatie interbancaire rente

De Financial Times berichtte gisteren dat meerdere medewerkers bij Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, en Citigroup ontslagen, geschorst dan wel met onbepaald verlof zijn gestuurd. Toezichthouders onderzoeken ook de betrokkenheid bij zogenaamde tussenhandelaren zoals Icap, Tullet Prebon en RP Martin.  

De vermeende manipulatie komt erop neer dat banken een ander rentetarief doorgeven dan daadwerkelijk op hen van toepassing is. Dagelijks geven de belangrijkste grootbanken rentes door zodat een gewogen interbancaire rente berekend kan worden. Zo ontstaan de LIBOR, EURIBOR en TIBOR rentes en die rente gelden als “benchmark” voor de interbancaire leenmarkt. Dit rentetarief is dus de leidraad voor de financiële sector bij het afsluiten van tal van financiële transacties. De vermeende manipulatie komt erop neer dat de doorgegeven rentes gecoördineerd werden zodat de derivaten handelaren hogere marges verdienden aan de contracten die zij – met voorkennis – afsloten.

Via de Financial Times (of via GATA) vertaald met behulp van Google Translate:

“Derivaten handelaren werken voor een aantal financiële instellingen die mogelijk hun opgave van rente's hebben gemanipuleerd door deze te coördineren, zodat zij deze referentie-tarieven in hun voordeel konden beïnvloeden”, aldus een verklaring gepubliceerd door de Zwitserse “Concurrentie Commissie vorige week. “Bovendien kunnen derivaten handelaren hebben samengespannen om het verschil tussen de vraagprijs en de biedprijs [verspreiding] van derivaten op basis van deze referentie-tarieven ten koste van hun klanten te manipuleren.”

Saillant detail dat in het bericht opviel was het bedrag dat de Financial Times aanstipte waarop de interbancaire rentes betrekking hebben. De Financial Times rept over een markt van $3,5 biljoen daar waar de conventionele schattingen eerder richting het honderdvoudige gaan: $350 biljoen. Via WikiInvest:

Estimates for the total value of financial products with rates tied to LIBOR vary widely, from as low as $150 trillion,[5] to $360 trillion, [6]to as high as $500 trillion.[7]

Een opmerkelijk “typo”..

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo