Christian Noyer zei tegen de Financial Times dat er geen goede motivering is om het financiële centrum van de eurozone 'overzee' te hebben [in Londen]. “De zaken die in euro's worden afgehandeld zouden binnen de eurozone moeten plaatsvinden. Dat is gekoppeld aan de capaciteit van de centrale bank om liquiditeit te verstrekken en toezicht te houden op de eigen valuta”, aldus Noyer tegenover de Financial Times. “We zijn er niet op tegen dat er zaken worden gedaan in Londen, maar het gros van alle zaken zouden we zelf in de hand moeten houden. Dat is de consequentie van de keuze van het Verenig Koninkrijk om buiten de eurozone te blijven.”
Franse kritiek
Volgens de Telegraph is deze uithaal van Noyer is één van de vele publiek uitgesproken aanvallen van Franse leiders op het Verenigd Koninkrijk. Kort voordat Frankrijk in januari haar AAA-rating verloor zei Noyer dat de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk eerst verlaagd moest worden, omdat dat land volgens Noyer te kampn had met hogere schulden, een lagere economische groei en een hogere inflatie. Jean–Pierre Jouyet, het hoofd van de financiële toezichthouder in Frankrijk., omschreef de rechtervleugel van de Britse politiek als “de stomste ter wereld”.
Bankenunie
De EU-leiders komen dinsdag bijeen om te praten over de implementatie van het Europese bankentoezicht onder de vleugels van de ECB. Dit is de eerste stap naar een bankenunie binnen de eurozone. De Britten hebben eerder al kenbaar gemaakt hier niet aan mee te zullen werken. George Osboe, de Britse minister van Financien, heeft aangegeven dat hij niet wil dat er nieuwe regels worden opgelegd aan niet-leden. Andrea Enria, het hoofd van de Europese Bankautoriteit (EBA), heeft er al eens ook op aangedrongen dat er geen landen buitenspel gezet moeten worden.
Sinds de oprichting van de eurozone heeft de 'City of London' dienst gedaan als het belangrijkste financiële centrum van Europa. Meer dan 40% van de buitenlandse transacties in euro's worden in de Britse hoofdstad uitgevoerd, een groter aandeel dan in de rest van de eurozone gecombineerd. De in Londen gevestigde EBA wordt gerund door toezichthouders uit de hele Europese Unie en kan worden gezien als een mogelijke tegenhanger voor de nieuwe toezichthouder bij de ECB.
De 'City of London' is nog steeds het machtigste financiële centrum van Europa, tot ongenoegen van Noyer (Afbeelding van Federal Union)