De Dexia bank wordt vrijwel volledig genationaliseerd, investeringsfonds uit Qatar koopt Luxemburgse tak

Het woord dat we de komende tijd nog vaak zullen gaan horen is nationaliseren. De banken die de afgelopen jaren het meeste risico hebben genomen zullen als eerste worden genationaliseerd, waarmee het risico van een systeemcrash nog even onder controle gehouden kan worden. Donderdag was al zo goed als zeker dat de Belgisch-Franse Dexia bank zou worden genationaliseerd. Dit weekend is er crisisoverleg geweest tussen Belgie, Frankrijk en Luxemburg, waarin de toekomst voor de noodlijdende bank is besproken. Er zouden al plannen op papier staan voor nationalisatie, die nog vandaag worden voorgelegd aan het raad van bestuur van Dexia in België en Frankrijk. Die zullen daarvoor bijeen komen in Brussel.

De Dexia bank kwam in de problemen door de Europese schuldencrisis, waardoor het bedrijfsmodel van de bank vast liep. Dexia is namelijk groot in het verstrekken van langlopende leningen aan gemeenten en staten, die ze vervolgens met kortlopende leningen financierden. Vanwege de grote hefboomwerking had de bank, met een balanstotaal van ongeveer €518 miljard, niet veel tegenwind nodig om in de problemen te komen. Door de omvang van Dexia, die volgens Bloomberg vergelijkbaar is met het complete Griekse bankenstelsel, moesten de beleidsmakers in Europa dus wel krachtig optreden.

Volgens Zerohedge ligt de 'oplossing' voor de wankelende Dexia bank al op tafel, namelijk een vrijwel volledige nationalisatie van de bank. Daarbij zou de 'Qatar Investment Authority', het investeringsfonds van de oliestaat Qatar, de Luxemburgse activiteiten van de bank willen oveemen. De Franse afdeling van Dexia die leningen vertrekte aan Franse gemeenten zou worden overgenomen door de Franse staatsbank Caisse des Depots en door de Banque Postale, terwijl alle Belgische activiteiten in handen van de Belgische overheid zullen vallen. De gezonde onderdelen, zoals de Turkse Denizbank, zullen worden verkocht.

De onderdelen van Dexia die niet meer op de markt te verkopen zijn worden ondergebracht in een bad-bank, waar ze gedekt zijn met staatsgaranties. Ofwel, de belastingbetaler zal hier opdraaien voor verliezen op de €95 miljard aan meest waardeloze bezittingen, waaronder een positie in staatsobligaties van zwakke Eurolanden. Frankrijk en België zullen voor in totaal waarschijnlijk €200 miljard aan garanties moeten verstrekken, waarmee een tijdbom wordt gelegd onder de Belgische staatsschuld. Deze garanties hebben immers een omvang van 55% van het jaarlijkse BBP van Belgie. Mocht de situatie in Europa zich verder verslechteren, dan hangt ook België in no-time aan het EFSF noodfonds en zal ook de ECB weer in moeten grijpen op de obligatiemarkten. Op dit moment onderhandelen de Belgische en Franse overheid nog over hoe de garanties voor deze bad-bank opgesplitst moeten worden.

Lees meer:

De Dexia Tower staat symbool voor de ongekende vergeldingsdrang van de bank, die met een zeer risicovol bedrijfsmodel terug naar de top wilden op het wereldwijde toneel

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo