Deutsche Bank Accused of Massive Mortgage Fraud, Sued for $1 billion By US Government

Deutsche Bank, 's werelds tien-na-grootste bank, is door de Amerikaanse overheid beschuldigd van hypotheekfraude. Zij probeert Deutsche Bank te dwingen tot het betalen van maar liefst $1 miljard. De aanklacht tegen Deutsche Bank is eigenlijk een aanklacht tegen haar Amerikaanse dochter MortgageIT, die Deutsche Bank in 2007 voor $430 miljoen oveam. MortgageIT werd door Deutsche Bank gekocht om de operationele capaciteit voor hypotheekverstrekking te vergroten en op die manier de winsten op het verkopen van hypotheeksecurisaties te vergroten.
De aanklacht komt erop neer dat MortgageIT hypotheken liet verzekeren via  Federal Housing Administration, dat feitelijk namens de Amerikaanse overheid de volledige hypotheekschuld garandeert. MortgageIT moest voor deze garantie basale zaken als werk, kredietverleden en het inkomen controleren maar liet dat na en wordt nu aangeklaagd wegens fraude.
Opmerkelijk is dat MortgageIT in 2003, 2004 en 2006 gewaarschuwd werd door de Amerikaanse autoriteiten vanwege de gebrekkige controles, maar nu pas wordt aangepakt. Het bedrag dat de Amerikaanse overheid eist is drie keer zo hoog als de geleden schade; het aandeel van Deutsche Bank daalde flink met 3,7 en 2,1% in de twee daaropvolgende dagen.
Deutsche Bank was zeker niet de enige bank die hypotheken verstrekte aan mensen die dat eigenlijk niet konden betalen; ook Amerikaanse banken kunnen rekenen op rechtszaken. Uit de berichten lijkt het bewijs harder te zijn voor Deutsche Bank en vormt de rechtszaak een testcase tegen Amerikaanse banken (en vast niet omdat Deutsche Bank niet Amerikaans is..).
 
De Amerikaanse hypotheekbanken Countrywide ($10,8 mrd), Wells Fargo ($9,8 mrd), National City ($3,6 mrd) en Bank of America ($3,2 mrd), die overigens Countrywide in 2008 inlijfde, maakten ook gebruik van FHA-garanties en moeten net als Deutsche Bank rekening houden met rechtszaken. 
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo