Goud kan niet verdwijnen, het vertrouwen in geld wel

De rol van goud komt neer op het garanderen van waarde. Goud kan niet stuk gaan. Geld wel. De belofte dat geld waardevol is, is tegenwoordig alleen afhankelijk of schulden ooit afgelost worden. Schulden moeten daarom van top-kwaliteit zijn want zij zijn essentieel voor het voortbestaan van een fiat-geld stelsel. Goud heeft dit probleem niet.

Financiële crises zijn perioden waarbij veel bedrijven (en dus ook banken), consumenten en soms zelfs overheden hun financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Met andere woorden, zij zijn niet in staat hun schulden af te lossen.  In dit soort crises blijkt de kwaliteit van schulden veel lager te zijn dan werd verondersteld. Dit kwaliteitsverlies tast onherroepelijk de kwaliteit van het geld aan.

Zodra schulden niet langer gefinancierd kunnen worden is er sprake van een faillissement. En een stijgend aantal failliesementen is de maatstaf om de kwaliteit van schulden mee te meten. Hoe hoger het aantal failliesementen des te slechter de kwaliteit van schulden. Des te meer schulden kapot gaan, des te meer papier geld verdwijnt. Bovendien krijgen veel bedrijven moeilijker hun bedrijf gefinancierd. Nieuwe leningen worden niet verstrekt, en bestaande leningen worden maar mondjesmaat opnieuw gefinancierd. Het resultaat is deflatie: de geldhoeveelheid neemt af onder invloed van geld-destructie en het uitblijven van nieuwe geld-creatie.

Om faillissementen te voorkomen kan men meer geld creëren, maar dat blijkt bijna altijd uitstel van executie. Bovendien is het door excessieve geld-creatie mogelijk dat het geld zelf failliet gaat. Geld gaat failliet bij hyperinflatie. De goudvoorraad in de kluis van bijvoorbeeld de Nederlansche Bank N.V. is slechts een verzekering voor het geval dat de euro failliet gaat.

In deze woelige tijden is (in Nederland/EU) sprake van deflatie . Bij deflatie en het huidige zeer lage rentebeleid is er sprake van een negatieve rente. De inflatie is hoger dan de rente op het spaargeld. Negatieve rente betekent hetzelfde als inflatie: spaargeld wordt minder waard. Bovendien genereert economische krimp steeds minder inkomsten. Samenvattend: met steeds minder inkomsten moet een gelijkblijvende schuldenlast, tegen toenemende kosten (hogere rente) worden gefinancierd. Het is een spiraal van welvaartsverlies. Juist in dergelijke perioden verkiezen mensen veiligheid voor hun vermogen: zij verzekeren zich in goud.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *