Het aandelenparadigma van Warren Buffett

'In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst' is een bekende uitspraak in de wereld van beleggen. Zou deze uitspraak ook van toepassing zijn op de wereldwijd bekende belegger Warren Buffett? De man wordt door velen geroemd om zijn prestaties, maar wie nog eens goed naar de cijfers kijkt komt erachter dat het sinds 2001 helemaal niet zo goed meer gaat met zijn beleggingsstrategie. Uitgedrukt in goud is zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway al tien jaar aan het dalen in waarde, maar toch blijft Buffett zijn aandelenhouders ervan overtuigen dat aandelen veel aantrekkelijker zijn dan glimmend edelmetaal.

Maar zijn aandelen nog wel zo aantrekkelijk? Is het niet zo dat Buffett inmiddels met zoveel vermogen in aandelen zit dat hij niet anders kan dan zijn positie verdedigen? Is dat de reden dat hij nog steeds zo kritisch is over goud en zo positief over de aandelenmarkten? Op YouTube kwamen we een interessante video tegen, die het imperium van Warren Buffett van een andere kant belicht. De maker van de video laat zich uitermate kritisch uit over Buffett en vergelijkt zijn uitspraken met zijn daden. We moeten er expliciet bij vertellen dat het gepresenteerde verhaal niet ons verhaal is, maar dat we er wel veel elementen uit herkennen en beamen. Onderstaande video verscheen op 29 februari 2012 op YouTube.

In de video wordt ook aandacht besteedt aan de zilveraankoop en verkoop van Warren Buffett. Hij verkocht zijn positie al vroeg in de bull market, een onvrijwillig besluit dat gemaakt zou zijn nadat Buffett door de Bank of England op het matje was geroepen. Zijn belegging van een kleine $1 miljard aan fysiek zilver werd door de CFTC aangemerkt als manipulatie, omdat zijn positie dermate groot was dat hij de markt ermee kon sturen. Hem zou verzocht zijn om zijn zilverpositie om deze reden te sluiten. Hierover schreef Martin Armstrong (zie hier en hier).

Waardeontwikkeling van Berkshire Hathaway, uitgedrukt in goud

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.