Interview met Willem Middelkoop

JS (Jaco Schipper): Enige weken geleden namen we in de Nieuws-Flash! al afscheid en vanwege de voortgaande onderhandelingen die je met Value8 van Peter Paul de Vries voerde, konden we daar toen nog niet al te diep op ingaan. Afgelopen week werd bekend dat je jouw aandeel in Amsterdamgold.com hebt verkocht aan Value8. Je hebt aangegeven je niet meer bezig te willen houden met het “schuiven van dozen” en je volledig wilt concentreren op het Gold&Discovery Fund. Is dat een bewuste beleggingsstrategie? Ben je goud anders gaan zien?

 WM (Willem Middelkoop): Zoals ik in de media ook al heb aangegeven, heb ik mijn aandelen verkocht om me volledig op mijn andere ‘kindje’, het Gold&Discovery Fund (GDFund), te kunnen richten. Drie jaar na de start is dit beleggingsfonds, dat investeert in nieuwe grondstofontdekkingen, gegroeid naar een beheerd vermogen van ruim €70 miljoen. Ik wilde mijn aandacht niet blijven verdelen tussen twee snel groeiende bedrijven en kwam tot de conclusie dat ik een keuze moest maken. Omdat de inhoudelijke kant van het GDFund, waar ik onder meer verantwoordelijk ben voor de research, mij meer boeit dan “de handel” heb ik gekozen voor het GD Fund.
Ik blijf erbij dat goud en zilver zeker nog een keer gaan verdubbelen in waarde. Doordat het GD Fund voor circa 70% edelmetaal gerelateerde posities heeft, verwacht ik zakelijk van deze trend te kunnen blijven profiteren.
JS:  Over het oveamebedrag worden geen uitspraken gedaan, maar mogen we wel weten wat je gaat doen met de opbrengsten?
Al jaren investeer ik overtollige cash tussen fysiek goud en zilver (veilig opgeslagen in het buitenland en bij Amsterdam Safe) en investeringen in het GD Fund, dat mij ook jaarlijks gemiddeld 25% nettorendement oplevert. Daaaast ben ik op zoek naar afgeprijsd vastgoed, aangezien geld in stenen ook een vermogenspositie is buiten “het financiële systeem”. Ik denk dat op termijn bijzondere vastgoedobjecten, zoals grachtenpanden en strandvilla’s, meer en meer als vluchthaven ontdekt gaan worden. Ook dit zijn zaken die “we niet kunnen bijdrukken”. In een steeds voller wordende wereld blijven het aantal waardevolle plekken aardig constant.
JS: De problemen in Europa stapelen zich de laatste weken op. Nu de ogen ook op Italië gericht zijn, wat zijn jouw verwachtingen voor Europa voor de nabije toekomst? En wat zijn je verwachtingen voor Amerika en China?
WM: Uiteindelijk moet er natuurlijk redelijk snel een echte oplossing komen voor met name Griekenland, Ierland en Portugal. Het beste zou zijn als een aantal van deze landen uit de euro zou stappen. Maar de kans op een halfbakken politieke oplossing is natuurlijk groot . Daarbij zou het me niet verbazen als er op een gegeven moment wordt gekozen voor de financieringen door middel van de uitgifte van speciale EU-obligaties. Maar vergeet niet dat ook in de VS de komende weken cruciale besluiten moet gaan nemen voor de financiering van de enorme begrotingstekorten. Voor het derde jaar op rij is er sprake van een tekort van circa $1.500 miljard, op een totale begroting van rond de $4.000 miljard. Ik verwacht dat ze gaan kiezen voor een “beperkte” verhoging van het schuldenplafond (nu $14.300mrd), gekoppeld aan omvangrijke bezuinigingen. Dat alles kan zorgen voor blijvende onrust de komende tijd, maar ik denk dat de kans op crashende markten zoals in de tweede helft van 2008, heel gering is. Het zal er wel voor zorgen dat goud en zilver en andere “hard assets” als veilige vluchthavens zeer in trek zullen blijven. De aandelen die hieraan gerelateerd zijn kunnen heel erg gaan profiteren van een dergelijke beweging, aangezien die nog steeds erg laag gewaardeerd zijn uit angst voor verdere onrust op de beurzen. Net als in 2010 kan dit voor een zeer sterk rendement gaan zorgen in grondstofgerelateerde aandelen. Mijn enige echte angst als manager van een grondstoffenfonds is een harde landing in China. Maar ook daarvoor schat ik de kans de komende 24 maanden laag in.
JS: Op welk prijsniveau zullen volgens jou volgend jaar de goud- en zilverprijs staan?
WM: Voor de komende 12-18 maanden ga ik uit van een stijging van de goudprijs naar minimaal $2.000. De zilverprijs kan daarbij terug bewegen richting $50 maar zal uiteindelijk op langere termijn richting de $100 gaan verwacht ik. De nieuwe bodem voor zilver is $30. Goud zie ik niet “toppen” voor $4.000-5.000. Maar dat kan nog wel een aantal jaren gaan duren.
JS: Onlangs heeft het team van de Nieuws-Flash! afscheid van je genomen. Uiteraard blijven we elkaar zien en spreken, en blijven we onze visie met elkaar delen, maar kun je jouw besluit om iets meer in de luwte te opereren nader toelichten?
WM: Ik weet dat ik de Nieuws-Flash! inhoudelijk in vertrouwde handen achterlaat. Mijn vertrek komt dus voort uit mijn besluit te stoppen met alle andere zakelijke activiteiten dan het GDFund. Ik zal deze zomer nog wel een boek afmaken waaraan ik dit jaar samen met Jaap Raijmans heb gewerkt. Onder de titel “Goud en het geheim van geld” zullen we daarbij ingaan op de achtergrond van dit verbazingwekkende financiële systeem. Daaaast zal ik voor participanten in het GD Fund minimaal elk kwartaal een marktanalyse gaan publiceren, die we ook regelmatig met jullie en andere media zullen gaan delen. Maar mijn eerste verantwoordelijkheid ligt bij het goed informeren van onze 600 participanten, die gemiddeld ruim 100.000 euro in het fonds hebben geïnvesteerd. In de media zal ik een stuk minder te zien zijn omdat ik alleen nog commentaar wil leveren op het gebied van het investeren in grondstoffen in een zeer snel veranderend en zeer complex financieel systeem.  Uitnodigingen voor optredens in amusementsprogramma’s als De Wereld Draait Door zal ik meestal vriendelijk maar beleefd afzeggen.
JS: De Nieuws-Flash! is ambitieus in haar doelstelling om een groter publiek te gaan bereiken. Door de jaren heen zijn het concept en de visie van de Nieuws-Flash! erg succesvol gebleken. Denk jij dat de Nieuws-Flash! met die visie op termijn zal “promoveren” tot mainstream?
WM: De Nieuws-Flash! is vooral een succes doordat we inhoudelijk de diepte ingaan en niet terug deinzen voor het bespreken van diepgravende Engelstalige analyses op het vlak van economie, energie en geopolitiek. Ik denk ook dat de NF met misschien iets meer toegankelijke inhoud goed ingezet kan worden voor een breder publiek die kennis op die gebieden wil opdoen. De Nieuws-Flash! is namelijk altijd ingegaan op de ingebouwde fouten van dit financiële systeem en legt daarmee uit wat de monetaire betekenis van goud en zilver is.
Ik denk dat het voor lezers die minder bedreven zijn in het dooemen van grote lappen Engelse teksten wel goed is om meer Nederlandstalige stukken aan te gaan bieden.
JS: Nu je weggaat bij amsterdamgold.com zullen we achter de schermen die glimlach op jouw gezicht – zeker als de zilverprijs stijgt – wel ècht gaan missen. Die kant zien veel mensen niet van jou. Veel mensen kennen je van de analyses waarin je de est van de huidige crisis uitlegde. Zelf noem je dat realisme. Maar jouw optimisme is toch ècht onverbeterlijk: hoe krijg je dat toch voor elkaar? Aard van het beestje?
WM: Ja, thuis noemen ze me een ziekelijke optimist. Ik zie inderdaad naast de bedreigingen, overal kansen. Daarom ben ik midden in de crisis in 2008 ook met een aantal nieuwe projecten gestart. Ook ben ik in het gewone leven bijna naïef in het vertrouwen van mensen. Ik ga altijd uit van “het goede” en kom daarbij weleens bedrogen uit. Mijn motto voor het bereiken van een prettig leven is eigenlijk heel simpel: doe waar je plezier in hebt.
JS: Willem, dank je wel. Het ga je goed! En we blijven je volgen.

 

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *