Italiaanse banken zwaar onderuit op de beurs, UniCredit in de problemen

De problemen bij de Italiaanse banken krijgen nog niet zoveel aandacht in de Nederlandse media, maar het is wel een ontwikkeling om in de gaten te houden. De bank UniCredit wilde €7,5 miljard aan kapitaal ophalen op de markt, maar dat ging erg moeizaam. Als gevolg daarvan ging het aandeel die dag al flink onderuit, maar in de dagen die daarop volgden werd het verlies alleen nog maar groter. Maandag was opnieuw een moeilijke handelsdag, waarin de handel in het aandeel UniCredit zelfs 8x kortstondig werd stilgelegd om opvallende activiteiten in de gaten te houden en de beleggers te kalmeren. Volgens de Italiaanse beurswaakhond zouden er mogelijk regels omtrent de short selling van aandelen overtreden zijn, zo lezen we op RTL-Z.

Aandeel UniCredit op laagste punt sinds beursgang

De koers van UniCredit sloot maandag uiteindelijk op €2,286, een niveau lager dan tijdens het dieptepunt van de beurzen in begin 2009 en even laag als tijdens de beursgang van UniCredit in 1998. Ter vergelijking, de koers van het aandeel ING staat momenteel twee maal zo hoog als tijdens het dieptepunt van bijna drie jaar geleden. Andere Italiaanse banken zoals Banca Monte Dei Paschi die Siena, MedioBanca, Banco Popolare Societa Cooperativa en Intesa Sanpaolo gingen ook hard onderuit in de eerste handelsdagen van 2012, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Koersverloop Italiaanse banken in laatste zes handelsdagen. Bron: Bloomberg, via Zero Hedge

ECB voorziet in liquiditeitsbehoefte

Gelukkig is er altijd nog de ECB die paraat staat om de noodlijdende Italiaanse banken wat lucht te geven, want met het nieuwe 3-jaars leenprogramma van de ECB kunnen de liquiditeitsproblemen nog een tijdje worden uitgesteld. Reuters berichtte gisteren dat Italiaanse banken in de maand december flink gebruik hebben gemaakt van de nieuwe leenfaciliteit van de ECB, want ze leenden die maand gezamenlijk voor een kleine €210 miljard. Of het noodkrediet de banken ook kan beschermen tegen hun (intrinsieke) solvabiliteitsprobleem is nog maar de vraag. Iedereen weet dat geen enkele bank kan voortbestaan als spaarders hun vertrouwen verliezen en hun geld elders willen stallen. Zou er een vertrouwenscrisis ontstaan rondom één van de Italiaanse banken, dan zou zelfs onbeperkte liquiditeit van de ECB niet helpen om de situatie weer te stabiliseren.

Het wankele evenwicht van het Europese banksysteem wordt keer en keer op de proef gesteld door de opeenstapeling van problemen in Hongarije, Griekenland en Spanje. Verschillende Europese landen moeten in de komende maanden weer veel geld ophalen om obligatieleningen te veieuwen, waarvan we de de details in een eerder bericht al uit de doeken deden. Door de dalende aandelenkoersen zakt het eigen vermogen van de Italiaanse banken verder in, waardoor ze kwetsbaar worden voor afschrijvingen op bijvoorbeeld staatsobligaties.

UniCredit somber over toekomst Eurozone

Ondertussen zit het geplaagde UniCredit zelf het vuurtje nog wat op te stoken, door in een nieuw rapport te schrijven dat ''een escalatie van de Europese schuldencrisis kan leiden tot de herintroductie van een nationale valuta in één of meer landen binnen de Eurozone en in het meest extreme geval zelfs de Europese Unie zal moeten verlaten.'' Volgens experts is dit de eertse keer dat een dergelijke waarschuwing zo expliciet wordt uitgesproken in een dergelijk rapport. Het rapport vervolgt: ''een verdere verslechtering van de politieke en sociaal-economische situatie in Griekenland of een oproep om de Griekse staatsschuld te herstructureren kan zelfs tot nog veel grotere verliezen voor banken leiden dan die op 30 september 2011''.

Het aandeel UniCredit is niet meer hersteld van de grote beurscrash in 2008 en staat nu op een nog lager niveau dan toen. Bron: Bloomberg

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo