MF Global schond eigendomsrechten van haar klanten

MF Global, een grote broker in Amerika, werd begin november failliet verklaard. Het bedrijf, dat onder leiding stond van voormalig Goldman Sachs topman Jon Corzine, ging ten onder aan een onrechtmatige gok op de Europese obligatiemarkten. Onrechtmatig, omdat Corzine de bezittingen van haar klanten inlegde als onderpand voor zijn speculatieve avontuur in Europa. Over de ruggen van klanten probeerde MF Global voor eigen rekening winst te halen uit de deal, maar de werkelijkheid liep anders. Door de dalende koersen van de de Europese obligaties kon Jon Corzine niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Hij liet zijn klanten opdraaien voor de verliezen, door geld van hun beleggingsrekeningen weg te sluizen. De Financial Industry Regulatory Authority (FIRA) kreeg argwaan en eiste van MF Global openheid van zaken. Vervolgens gleed het bedrijf in een paar dagen naar de afgrond.

De misdadige praktijken van Jon Corzine strekken nog verder, zoals Ann Bahardt uitlegt op haar eigen blog. Voor wie de naam Ann Bahardt niet bekend in de oren klinkt, zie hier ons eerdere bericht over deze kwestie (aanrader!). Niet alleen werden de rekeningen van de klanten van MF Global geplunderd (terwijl deze ten alle tijde strict gescheiden horen te zijn van de rekeningen van het bedrijf zelf), ook werden er fysieke eigendommen geconfisqueerd die volledig op naam stonden van de klanten.

Zo schrijft Ann Bahardt op haar blog dat klanten van MF Global ook de goud- en zilverbaren heeft verkocht die op naam stonden van klanten van MF Global. De klanten waren voor 100% eigenaar van de goud- en zilverbaren en kregen van MF Global ook de serienummers toegewezen van het goud en zilver. Ook het feit dat de klanten opslagkosten betaalden voor deze goud- en zilverbaren liet er geen enkele onduidelijkheid over bestaan dat het fysieke metaal ook daadwerkelijk door MF Global werd opgeslagen en dat de klanten het de volledige eigendomsrecht hadden op het goud en zilver in de kluizen.

MF Global confisqueerde goud- en zilverbaren van klanten

Ook deze klanten zijn, zoals onlangs duidelijk werd, hun kostbare bezittingen kwijt. De goud- en zilverbaren, die klanten om diverse redenen lieten opslaan in de kluis van MF Global, zijn verdwenen in het grote financiële gat dat Jon Corzine met zijn mislukte gok heeft achtergelaten. Het goud en zilver werd simpelweg ontvreemd van klanten, een vorm van pure diefstal. Het is vergelijkbaar met een situatie waarin u of ik kostbare spullen laat opslaan bij een opslagbedrijf, dit bedrijf vervolgens om wat voor reden dan ook failliet gaat en daarbij uw of mijn spullen in beslag neemt om de schuldeisers te kunnen betalen. U kunt dan wel aantonen dat de spullen in de opslagloods van het bedrijf uw persoonlijke eigendommen zijn, maar u zult ze niet meer terugzien.

We zullen de afwikkeling van het faillisement van MF Global goed in de gaten houden, want het geeft een waarschuwing voor wat er mogelijk staat te gebeuren als een volgende broker of bank omvalt. Als de eigendomsrechten van de klanten van MF Global niet in ere hersteld worden (en klanten al hun bezittingen terugkrijgen) kan immers niemand meer de veiligheid van de bezittingen in een bank of broker garanderen. Als het aan Ann Bahardt ligt moeten spaarders en beleggers zich nu ook zorgen gaan maken om hun spaartegoeden, want zelfs die zijn volgens haar niet meer onder alle omstandigheden te garanderen. Bahardt wijst op ons fractionele banksysteem, dat gebaseerd is op het veelvuldig uitlenen van spaargelden. Men kan het een piramidespel noemen, maar het is in onze modee maatschappij de gelegaliseerde praktijk waar banken van dag tot dag op kunnen vertrouwen.

Ann Bahardt heeft nog meer te melden op haar blog. Zo valt haar op dat MF Global is aangemerkt als een 'securities dealer', terwijl het bedrijf eigenlijk een 'commodity brokerage' is. Waarom is dit verschil van belang? Omdat de regels voor faillisementsafwikkeling in de V.S. aangeven dat in de faillisementsafwikkeling van een 'securities dealer' ook de middelen van de klanten opgeëist kunnen worden, in tegenstelling tot de 'securities dealer'. Aan de ontvangende kant van de lijn in het MF Global schandaal staan partijen die de deals met Jon Corzine hebben afgesloten, waarvan J.P. Morgan er één is. Deze zakenbank mag dus haar hand ophouden bij MF Global, om vervolgens de bezittingen te ontvangen die eigenlijk toebehoorden aan de klanten van MF Global en die nooit ten prooi hadden mogen vallen aan de frauduleuze praktijken van Corzine.

Ann Bahardt op Schiff Radio

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo