MF Global speculeerde met geld van klanten en hield verliezen uit de boeken

Het verhaal van MF Global heeft nog niet zoveel impact gehad op de markten als de val van Lehman Brothers en Enron, maar de praktijken die eraan vooraf gingen tonen op zijn minst veel gelijkenissen. De manier waarop Enron en Lehman Brothers hun zeer speculatieve beleggingen verborgen hielden voor investeerders, klanten en toezichthouders, gaf blijkbaar ook inspiratie aan MF Global. Onder leiding van Jon Corzine, voormalig Goldman Sachs medewerker, speculeerde de broker op de Europese obligatiemarkten. Het geld van de klanten van MF Global werd via een handige repurchase agreement beschikbaar gesteld als een soort garantie voor het speculatieve avontuur van MF Global.

Mislukte gok op Europese staatsobligaties

Door een financiële constructie, waarin MF Global staatsobligaties van Europese landen in onderpand gaf voor leningen, wist Jon Corzine te speculeren op de Europese schuldencrisis. Zou de situatie in Europa beter worden, dan werden de obligaties (met name van landen als Italië, Spanje, Belgie, Portugal en Ierland) meer waard en kon hij zijn winst nemen. Dit bleek een verkeerde gok, want door de dalende koersen van de obligaties kon Jon Corzine niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Hij liet zijn klanten opdraaien voor de verliezen, door geld van hun beleggingsrekening weg te sluizen om de verliezen te dekken.

Toen MF Global gedwongen werd om meer inzage te geven in de boeken werd duidelijk dat er voor tenminste $6,3 miljard aan blootstelling was aan Europese staatsschulden. Dit wekte argwaan bij zowel de klanten als de toezichthouders, waaa de Financial Industry Regulatory Authority van MF Global eiste meer geld opzij te zetten voor mogelijke verliezen. Er volgde een downgrade van kredietbeoordelaar Moody's, waaa klanten hun vertrouwen in het bedrijf opzegden. Op 31 oktober ging het bedrijf van Jon Corzine failliet.

Geld van klanten weg

Volgens een analist van Moody's was de gang van zaken bij MF Global opvallend, omdat de bezittingen en verplichtingen die buiten de boeken werden gehouden konden worden aangemerkt als speculatie voor eigen rekening dat de posities er niet waren in het belang van de klanten die zaken deden met MF Global. Met het geld van zijn klanten stond Jon Corzine garant voor zijn avontuur, waardoor hij veel meer kon lenen dan anders mogelijk was geweest. Daardoor waren ook de verliezen groter, waardoor er nu voor in totaal minstens $1,2 miljard aan vermogen 'verdwenen' is.

MF Global heeft gezegd volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek naar het faillisement en de vermeende fraude. Jon Corzine heeft niet veel meer van zich laten horen nadat hij op 4 november het zinkende schip verliet. Hij heeft belooft mee te werken aan het onderzoek, maar daar kopen klanten die hun geld verloren hebben niet veel meer voor. MF Global bleek voor in totaal $11,5 miljard te hebben gegokt op de Europese staatsobligaties.

Sinds de val van Enron en Lehman Brothers zijn de regels aangescherpt, maar in het kat-en-muis spel tussen de toezichthouders en 'creatieve boekhouding' is er altijd wel een gaatje te vinden waar een bedrijf haar slechte investeringen in kan verstoppen of regels kan ontduiken. De fraude bij MF Global heeft het vertrouwen in de financiële markten veel schade toegebracht, omdat de stricte scheiding van het vermogen van de broker en dat van haar klanten altijd hoog in het vaandel heeft gestaan en essentieel is voor het normaal functioneren van futures-, opties- en derivatenmarkten.

$9.000 miljard buiten de balans

Diverse financiële experts hebben een oproep gedaan aan het Financial Accounting Standards Board (FASB) om de regels omtrent zogeheten repurchase agreements opnieuw onder de loep te nemen. Leslie Seidman van het FASB zei vorige maand tegenover Reuters dat de wetgevers moeten vertrouwen op toezichthouders, investeerders, accounting experts, bedrijven en accountancy bureaus om op de hoogte te blijven van de risico's en de zwakke plekken in het financiële systeem. Daar werden de regels voor repurchase-to-maturity deals, die ook Jon Corzine gebruikte voor de fraude binnen MF Global, niet genoemd of ter discussie gesteld.

Ondanks strengere regels plaatsen financiële instellingen nog steeds veel bezittingen buiten hun balans. Voorbeelden daarvan zijn ongebruikte kredieten en investeringen die gedekt zijn door leningen en derivaten. De derivatenposities buiten beschouwing gelaten staat er nog altijd voor ongeveer $9.000 miljard buiten de balans geparkeerd onder alle Amerikaanse financiële instellingen tezamen, aldus een analyse van de Montanus Group op basis van data die verstrekt is door de Federal Reserve. Volgens Nathan Powell, managing partner van de Montanus Group, is het in deze tijden ''steeds moeilijker om een goed rendement te halen op de traditionele wijze''. ''Als gevolg daarvan nemen financiële instellingen soms meer risico met posities die ze buiten de balans houden. Dat is de les die we hebben geleerd van MF Global.''

In deze video, samengesteld door SGTbull07, laat Gerald Celente zijn licht op de zaak schijnen (ook hij was slachtoffer van MF Global)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *