Obligatieveiling voor EFSF loopt in de soep: minder geld opgehaald

Minder dan €5 miljard opgehaald tegen slechtere voorwaarden

Zo verwacht men van de geplande €5 miljard slechts €3 miljard aan obligaties op de markt te brengen, voor 40% van het bedrag was geen koper te vinden. Daaaast moest het EFSF genoegen nemen met een veel kortere looptijd dan gepland, namelijk 10 in plaats van 15 jaar. Blijkbaar zijn beleggers minder bereid hun geld langer aan het EFSF uit te lenen. De nieuwe 10-jaars leningen van het EFSF gaan naar verwachting ook tegen een hogere rentevergoeding van de hand.

Naar verwachting worden de obligaties woensdag uitgegeven, waarbij men op dit moment rekening houdt met een rentevergoeding van 3,30%. Dat is een premie van 130 basispunten ten opzichte van een Duitse 10-jaars staatsobligatie, die wordt gezien als benchmark voor de Europese obligatiemarkt. Zowel Duitsland als het EFSF kent de hoogste 'Triple A' rating, maar toch maken beleggers een onderscheid tussen de twee. De hogere rentevergoeding op de EFSF obligaties impliceert dat beleggers rekening houden met een iets hoger risico op wanbetaling. Niet alleen betaalt het EFSF een flinke premie boven Duitsland, ook is de premie groter geworden ten opzichte van de vorige obligatieveiling. Toen kon het EFSF middels 10-jaars obligaties geld ophalen tegen ongeveer 2,6%, destijds een premie van 70 basispunten boven het Duitse 10-jaars papier.

De hogere rentevergoeding die het EFSF moet betalen voor de nieuwste obligaties hangt direct samen met een afnemende vraag uit China en Japan. Eerder dit jaar waren beleggers uit deze twee landen grote afnemers van de EFSF-obligaties. Naar verwachting zullen de banken Barclays Capital, Crédit Agricole en JPMorgan de grootste afnemers zijn van de nieuwe leningen van het Europese noodfonds.

Het is bijna niet voor te stellen hoe het EFSF de geplande €1000 miljard moet gaan ophalen nu ze al problemen ondervinden met het slijten van slechts €5 miljard aan langlopende leningen. Het gebrek aan vertrouwen in de markten beperkt zich niet alleen tot de obligatiemarkt, want ook de aandelen van grote Franse banken moesten het vandaag bekopen. De koersen gingen maandag flink omlaag bij Société Générale (-9,8%), BNP Paribas (-9,6%) en Credit Agricole (-7,8%). De Franse CAC40 index ging mede hierdoor met een verlies van 3,16% de dag uit.

Het noodfonds van €1000 miljard moet de redding worden voor Europa

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo