De OESO hanteert als criterium van kapitaalratio van 5% op het totale vermogen, zo lezen we op Knack Nieuws. De vier banken in België die niet aan deze norm voldoen zouden gezamenlijk nog €24 miljard meer kapitaal moeten vergaren, omgerekend is dat 6% van het BBP van onze zuiderburen. In Griekenland en Frankrijk heeft de bankensector nog iets meer extra kapitaal nodig, namelijk een bedrag dat goed is voor 7% van het BBP van deze twee landen.
Volgens het criterium van de OESO staan de banken in Italië, Portugal en Spanje er beter voor, die kampen met 'geringe kapitaaltekorten'. De berekening van de OESO verschilt sterk van de methode die het Basel comité hanteert. Volgens de Basel III norm moeten banken een kekapitaal van 9% aanhouden in verhouding tot de 'risico-activa', de OESO hanteert een ratio van het Tier 1 kapitaal van de bank ten opzichte van het totaal van alle activa.
Om aan de eisen van Basel III te kunnen voldoen moeten banken meer winsten reserveren en de hoeveelheid 'risicovolle activa' afbouwen. De OESO is van mening dat ook de schuldgraad van banken omlaag moet en daarvoor zou de eis van minimaal 5% eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen een betere graadmeter zijn. Om ook aan die eis te kunnen voldoen zal een kapitaalinjectie in veel gevallen onvermijdelijk zijn, zo schrijft de OESO in het rapport.
OESO: banken in de eurozone hebben €400 miljard extra kapitaal nodig