Oostenrijkse bank Erste Group moet €1,1 miljard afschrijven

De bank moet nu een bedrag van €1,1 miljard afschrijven op haar CDS-portefeuille, die een totale omvang heeft van €5,2 miljard. In de portefeuille zit voor €2,4 miljard blootstelling aan diverse financiële instellingen en nog eens €2,8 miljard aan diverse overheden, waarvan 14% (iets meer dan €0,7 miljard) betrekking heeft op de meest risicovolle 'PIIGS-landen'. De verzekeringsportefeuille van Erste Group is minder waard geworden door de huidige schuldencrisis in Europa, die zich inmiddels begint uit te breiden naar het Europese bankenstelsel.

Deze afboeking van €1,1 miljard laat zien dat de schuldencrisis een nog grotere omvang heeft dan door velen wordt aangenomen. Veel staatsobligaties worden namelijk ook door financiële instellingen verzekerd, zodat de houders van obligaties zich in kunnen dekken tegen mogelijke verliezen op deze portefeuille. Mochten andere landen zoals Portugal, Spanje, Italie of Belgie ook in de problemen komen, dan zouden ook de banken die hier verzekeringen voor hebben uitgeschreven op de blaren moeten zitten. Men moet dus niet alleen de obligatiemarkten in de gaten houden, maar ook het hele web van onderlinge verzekeringen tegen een 'default' van een land of een andere financiële instelling. De markt van dergelijke verzekeringen heeft het systeemrisico vergroot, want als een bank of land in de problemen komt zullen veel banken ook direct moeten afboeken op hun CDS-portefeuille.

Het is vrijwel zeker dat er meer Europese banken zijn die een significante CDS-portefeuille bezitten, al dan niet buiten de balans geplaatst zoals Erste Group dat heeft gedaan. In het geval er meer banken of landen in de problemen komen kan dit een kettingreactie teweeg brengen, waarin verschillende banken net als Erste Group tegelijkertijd moeten afschrijven op hun vermogen. Het feit dat de Oostenrijkse toezichthouders niet op de hoogte waren van deze verliespost bij Erste Bank stemt ons niet gerust, want hoe groot zouden de verborgen verliezen zijn bij de andere Europese banken?

Volgens Zerohedge zullen er in de komende weken en maanden vele honderden banken met soortgelijke berichten naar buiten komen. De afschrijvingen die nog plaats moeten vinden in het Europese bankwezen zouden dan spontaan tot een liquiditeitscrisis kunnen leiden, net zoals we dat eind 2008 zagen toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel. Kort daaa kwam de verzekeraar AIG in de problemen, de machtige verzekeraar die zich garant stelde voor mogelijke verliezen op de giftige hypotheekleningen. Toen de hele huizenmarkt in elkaar stortte bleken de garanties van AIG waardeloos, omdat ze simpelweg te weinig geld in kas hadden om aan al hun verplichtingen te kunnen voldoen. Omat andere banken voor hun dagelijkse bedrijfsvoering vertrouwden op de verzekeringen van AIG kwamen ook deze al snel in de problemen. De Amerikaanse overheid moest toen ingrijpen door via AIG tientallen miljarden dollars over te maken naar de verschillende banken, waarvan een groot gedeelte rechtstreeks bij Goldman Sachs terecht kwam.

Lees meer:

De Oostenrijkse Erste Bank

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo