Spanje nationaliseert Bankia gedeeltelijk

De nationalisatie is niet volledig, want de overheid zal een minderheidsbelang van 45% in Bankia nemen. De nationalisatie zal plaatsvinden door het omzetten van eerdere kapitaalinjecties naar aandelen, zo bericht het Spaanse dagblad ABC. In totaal staat er bij de Spaanse banken voor 323 miljard euro uit aan leningen voor vastgoed. De zeven grootste banken van Spanje hebben volgens Alberto Gallo van de Royal Bank of Scotland €68 miljard aan vers kapitaal nodig, zo bericht het BNR.

De nationalisatie van Bankia is een gevoelige klap voor de Spaanse premier Mariano Rajoy, die eerder verklaard heeft dat er volgens hem geen eurocent aan belastinggeld naar de banken zou gaan. Mogelijk wist de premier meer, want maandag kwam hij al op deze verkiezingsbelofte terug door te stellen dat de banken wel hulp kunnen krijgen als de nood echt héél erg hoog is. Door de gedeeltelijke nationalisatie krijgt Bankia de tijd om te herstructureren. Volgens de centrale bank van Spanje is de totale blootstelling van Bankia aan de Spaanse vastgoedsector ongeveer €338, waarvan meer dan de helft (€176 miljard) als problematisch moet worden beschouwd.

Spanje had ooit 45 kleinere spaarbanken, maar door fusies zijn er nu nog maar dertien grote banken overgebleven. Door banken samen te voegen konden schaalvoordelen uitgebuit worden, maar nu het economisch tegenzit en de vastgoedprijzen ingezakt zijn blijken ook grotere banken de verliezen niet altijd te kunnen dragen. Bankia leende eerder €4,5 miljard uit een speciaal herstructureringsfonds dat de staat oprichtte voor de bank (FROB). Deze leningen worden nu omgezet in aandelen. De bank zou volgens het NRC €31 miljard aan slechte leningen op de balans hebben staan, tegenover buffers van circa €8 miljard.

Bankia wordt deels genationaliseerd door Spaanse overheid

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo