Financiële markten

Arnoud Boot: “Het is tijd voor een depositobank”

Banken moeten meer speelruimte krijgen om de concurrentie met nieuwe financiële instellingen aan te kunnen, maar tegelijkertijd verwachten we dat het betalingsverkeer tussen banken altijd veilig en probleemloos verloopt. Deze twee activiteiten gaan in de praktijk echter moeilijk samen, zoals de financiële crisis van 2008 heeft laten Lees verder..

Rendement Amerikaanse obligaties hoger dan aandelen

Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van slechts drie maanden is voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis van 2008 weer hoger dan het gemiddelde dividendrendement op aandelen uit de S&P 500 index. De verwachting dat de Amerikaanse overheid veel meer geld Lees verder..

Wall Street en de Bitcoin

Wall Street kan niet meer om de Bitcoin heen. De grote investeringsbanken op Wall Street hebben daar moeite mee en geven blijk van een schizofrene relatie ten aanzien van de Bitcoin. Jamie Dimon, de topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, is het duidelijkste voorbeeld van deze Lees verder..

Marktwaarde Deutsche Bank zakt verder weg

Beleggers verliezen hun vertrouwen in Deutsche Bank, want de waarde van het aandeel zakt langzaam maar zeker terug naar het dieptepunt van september 2016. Op het moment van schrijven betaal je nog maar €11,37 voor een aandeel, wat betekent dat het bedrijf op dit moment een marktwaarde Lees verder..

Grafiek: Risicopremie banken stijgt weer

De kosten om je te verzekeren tegen mogelijke problemen bij de grote banken is sinds het begin van dit jaar sterk toegenomen. Een stijgende rente en aanwijzingen van een toenemende dollarschaarste lijken vooral voor Europese banken slecht uit te pakken, want de risicopremies voor banken als Credit Lees verder..

Libor stijgt, stress in financiële sector neemt weer toe

De stress in de financiële sector is de laatste maanden sterk toegenomen, want het verschil tussen de Liborrente en de rente die centrale banken hanteren is in korte tijd gestegen naar het hoogste niveau sinds 2009. Dat betekent dat banken elkaar minder vertrouwen en een hoger risico Lees verder..

Interbancaire leningen drogen op?

Deze week publiceerde Armstrong Economics een grafiek die suggereert dat de markt voor interbancaire leningen onlangs met meer dan 80% gekrompen is. Dat is een zorgwekkend signaal, omdat het doet vermoeden dat banken elkaar niet meer vertrouwen en daarom geen geld meer aan elkaar uitlenen. Sinds het Lees verder..

Balans schaduwbanken wereldwijd stijgt naar $45 biljoen

Het balanstotaal van alle zogeheten ‘schaduwbanken’ is in 2016 met 7,6% gestegen naar $45,2 biljoen, zo concludeert het Financial Stability Board in een nieuw rapport dat deze week naar buiten werd gebracht. In 29 verschillende landen – die samen goed zijn voor meer dan 80% van het Lees verder..

ECB trekt stekker uit bank in Letland

De Europese Centrale Bank haalt de stekker uit ABLV Bank, omdat deze door de Amerikaanse overheid wordt verdacht van het witwassen van geld voor Noord-Korea. Het niet respecteren van de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea leverde zoveel negatieve publiciteit op dat spaarders binnen een week €600 miljoen aan Lees verder..