Beleggers nemen steeds meer risico’s, hoewel ze zelf beweren dat ze voorzichtiger zijn geworden. Dat schrijft Russ Koesterich op het weblog van Blackrock. Uit cijfers van de Federal Reserve blijkt dat Amerikaanse huishoudens sinds de crisis van 2008 steeds minder vermogen aanhouden in de vorm van spaargeld en staatsobligaties. Het percentage dat Amerikanen aanhouden in deze ‘veilige assets’ ligt momenteel zelfs lager dan het lange-termijn gemiddelde.
Tegelijkertijd stappen Amerikaanse beleggers in toenemende mate in de categorie van de meer ‘riskante investeringen’, waar aandelen, bedrijfsobligaties en beleggingsfondsen tot gerekend worden. De weging van het vermogen van Amerikaanse huishoudens in deze beleggingen staat inmiddels op het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2000. Precies, dicht bij het hoogtepunt van de dotcom bubbel.
Risico
Financiële markten hebben doorgaans een cyclisch karakter, zo schrijft Koesterich. Stijgende aandelenkoersen geven beleggers vertrouwen, waardoor ze nog meer geld in aandelen beleggen en de koersen nog verder stijgen. De huidige bull market duurt al vijf jaar, maar beleggers zijn zich er onvoldoende van bewust dat steeds hogere koersen ook meer risico met zich mee kunnen brengen.
Volgens Koesterich zijn aandelen door de extreem lage rente nog steeds aantrekkelijker dan ‘veilige beleggingen’ zoals staatsobligaties, maar zouden beleggers er verstandig aan doen om hun portefeuille opnieuw te balanceren. Aandelen die de afgelopen jaren een hoog rendement opleverden zouden beter ingewisseld kunnen worden voor de meer gunstig geprijsde aandelen met een lagere koers/winst verhouding.
Op Businessinsider kwamen we een grappige variant van de bekende piramide van Maslov tegen. Deze laat treffend zien hoe de wereld van beleggen werkt…
De piramide van Maslov voor beleggers (Bron: Businessinsider)